Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 493 wijnen
Prunotto

Prunotto, onmiskenbaar, authentiek Piemonte

In het Noordwesten van Italië ten zuiden van Turijn, ligt een van de meest bijzondere streken van Italië; Piemonte. Dit schitterende glooiende landschap is waar de wereldberoemde Barolo en Barbaresco zich perfect thuis voelen. Zij bevinden zich dan ook in het heerlijke gezelschap van truffels, amandel- en hazelnootbomen, de lekkerste kazen en de mooiste pasta’s. Alles gemaakt volgens de slowfood beweging die in dit gebied is ontstaan, maakt dit tot de culinaire hemel op aarde.
 
Prunotto 
Op deze bijzondere plek ligt ook de geschiedenis van het wijnhuis Prunotto, die al meer een eeuw terug gaat. Het belangrijkste hoofdstuk begon in 1989 toen de familie Antinori het estate overnam. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes ging de oudste dochter van Piero; Albiera, aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte en de oogst 2015 en 2016 zijn daar het mooiste voorbeeld van. 
 
Nebbiolo & Barbera
Nebbiolo en Barbera zijn de druiven achter de grote wijnen uit het gebied. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt licht rode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit en een groot bewaarpotentieel hebben. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat. En, hoe kan het ook anders, deze wijnen zijn een fenomenale match met al het culinaire moois uit het gebied.
 
Authentiek Piemonte
Door de jaren heen zijn er veel producenten neergestreken in Piemonte, die allemaal een stukje van de lappendeken aan wijngaarden wilden benutten om wijn te maken. Hierdoor zijn er inmiddels enorm veel verschillende stijlen van Barolo. De familie Antinori kiest er echter altijd voor om trouw te blijven aan de originele details van het gebied. Ze werken met traditionele methodes die al eeuwenlang worden gebruikt in het gebied om wijn te maken en voegen hier een flinke dosis kennis en innovatie aan toe. Het allerbelangrijkste is dat de wijn te herleiden is naar zijn herkomst. De wijnen van Prunotto zijn allemaal onmiskenbaar authentiek Piemonte. Elegant, een prachtige complexiteit en een enorm bewaarpotentieel.  
 

Karaf van Prunotto cadeau
We hebben een selectie van de mooiste wijnen van het huis samengesteld en bieden deze nu aan voor een scherpe intekenprijs. Bij bestelling van 12 flessen Barolo en/of Barbaresco ontvangt u tevens een prachtige karaf van het wijnhuis cadeau. Let op, de combinatie met karaf is alleen geldig bij bestelling van de Barolo en Barbaresco wijnen. 

De wijnen:
 
Barolo 2017

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Nebbiolo
Vol en rond rood, Complex, donker fruit, cederhout, klassiek
Fantastische oogst, zeer gelijkmatige rijping van de druiven. Mooie structuur met vriendelijke tannines, gebalanceerde zuren en een rijke, volle smaak. Op dronk vanaf 2020 en te bewaren tot 2033.
Robert Parker 92 punten (oogst 2016)
James Suckling: 93 punten (oogst 2016)
"Extremely perfumed on the nose with cherry, cedar and light asphalt character. Full-bodied, yet vivid and energetic with fine, polished tannins and a long, succulent finish. Pretty already, but better after 2022 and onwards."

Barolo Bussia 2015

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Nebbiolo
Vol en rond rood, Paradepaardje, zwarte bessen, kruidig, krachtig
Deze iconische Barolo komt van de gelijknamige amphitheater-wijngaard Bussia en Prunotto was de eerste in 1961 die een single vineyard Barolo Bussia produceerde. De oogst 2015 is geweldig, bosbessen en wilde rozen in de neus, gevolgd door drop, stevige tannines en een mooi lang afdronk. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2038. 
James Suckling 93 punten
Robert Parker 94 punten
“The 2015 Barolo Bussia is characterized by a dusty mineral note of crushed seashell or slate that cuts through the entirety of this wine. That dusty, almost salty characteristic is accompanied by wild berry, wild rose, dark spice and licorice. Both the tannins and the acidity are very well integrated here, resulting in a fine, silky texture on the finish.”

Barolo Cerretta 2017
Italie, Piemonte, D.O.C.G. Barolo
100% Nebbiolo
We zijn zeer verheugd een beperkte allocatie van deze nieuwe wijn te kunnen aanbieden. 2017 is de allereerste jaargang en veelbelovend met direct een prachtige score van James Suckling.
De wijn heeft een zeer elegante neus met florale tonen, een intense smaak met fluweelzachte tannines en een harmonieuze, lange afdronk. De wijn is op dronk, maar zal zich de komende jaren prachtig verder ontwikkelen.
James Suckling: 93 punten
 
Vigna Colonnello Barolo Bussia Riserva 2013
Herkomst: Italië, Piemonte

Druif: Nebbiolo
Vol en rond rood, Single vineyard, rood fruit, rozen, krachtig
Vigna Colonnello is de icoonwijn van Prunotto. Gemaakt van 100% nebbiolo druiven is dit de riserva wijn van Barolo en Barolo Bussia. De druiven komen van een specifieke hectare grond binnen de Bussia wijngaard, de Colonnello wijngaard genoemd. Met oude wijnstokken, een bijzondere bodemsamenstelling en de perfecte ligging werd besloten om van dit stukje wijngaard een aparte wijn te maken, de fantastische Vigna Colonnello. 
James Suckling: 93 punten

Barbaresco 2018

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Nebbiolo
Vol en rond rood, Rood fruit, Kruidig, Vol, Fluweelzacht
Een van de beste jaargangen van deze eeuw, vergelijkbaar met 2001. De wijn is rijk, krachtig en goed gestructureerd. Tegelijkertijd veel elegantie, finesse en complexiteit. De smaak is sappig met vriendelijke tannines. Geweldig bewaarpotentieel! Op dronk vanaf 2023 en te bewaren tot 2032. 
James Suckling 93 punten (oogst 2016, nog geen rating voor 2018)

Barbaresco Bric Turot 2017
Italie, Piemonte, D.O.C.G. Barbaresco
Druif: 100% Nebbiolo
De prachtige balans in deze wijn komt onder andere door de specifieke ligging van de percelen op de top van een kleine heuvel (‘Bricco’ in lokaal dialect).
De wijn heeft een complexe neus met tonen van drop, wilde bessen en specerijen als kaneel en kruidnagel. Een zeer ronde smaak, met zachte, mond vullende tannines en een lange afdronk van rijp fruit.  
 

Barbaresco Secondine 2017
Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Nebbiolo
Secondine is een van de meest historische zones van alle zones van Barbaresco en van de Nebbiolo-druif, gelegen aan de voet van de stad in de kleine vallei die vanaf de rivier de Tanaro tot aan het amfitheater van Pajé reikt. Prunotto's Secondine vertegenwoordigt een diepgaande interpretatie van de Nebbiolo-druif, gekenmerkt door een uitzonderlijke elegantie en gekenmerkt door ronde en fluweelzachte tannines in zijn structuur.
James Suckling: 94 Punten
 

Mompertone 2017
Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Barbera, Syrah 
Vol en rond rood, Elegant, Pruimen, Tabak, Zachte tannines
Een blend van de autochtone Barbera en de internationale Syrah. In deze spannende combinatie wordt de zuurgraad van de Barbera prachtig geïntegreerd met de body en kruidigheid van Syrah. Het is de enige blend die het huis maakt en hij is door zijn toegankelijkheid een hele mooie introductie met het gebied. Monferrato kan worden gezien als de I.G.T. van Piemonte en heeft hierdoor wat meer flexibiliteit in het blenden. 
James Suckling 92 punten "This is always a really delicious red"

 

Roero Arneis 2019
Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Arneis
Licht, fris en fruitig wit, Verfijnd, citrus, sinaasappelschil, kruidig
Gele kleur met groene hints. Een neus van amandelen en frisse tonen van citrus en sinaasappelschil. Een frisse en fruitige smaak waar de zuren en het rijpe fruit in perfecte balans zijn met elkaar.
 

Barbera d'Asti Fiulot 2020
Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Barbera
Vol en rond rood, Levendig, kersen, pruimen, fruitig
Levendige robijnrode kleur. Een zachte Barbera waarin de karakteristieken van de druif perfect naar voren komen. In de geur hints van pruimen en kersen. Volfruitig van smaak, typerend voor de Barbera druif. Een harmonieuze frisse wijn, best gedronken in zijn jeugd en is licht gekoeld (15⁰) heerlijk.
 

Barbera d'Alba 2020

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Barbera
Vol en rond rood, Fruitig, kersen, rozen, elegant
Naast authentieke Barolo's maakt Prunotto ook deze fruitige Barbera. Perfect als begeleider van antipasti, pastasalades en gewoon als aperitief. Heerlijk om vaak van te genieten, ook in de lente en zomer.
James Suckling 92 punten (oogst 2018, nog geen rating voor 2019)

Ons advies
Teken in op de Barolo, of een van de limited release single vineyard Barolo's, ware klassiekers uit het gebied. Het koningskoppel is niet compleet zonder de Koningin; Barbaresco. Zowel Barolo als Barbaresco zijn geweldige wijnen voor de komende 20 jaar. Bij aanschaf van 12 flessen Barolo en/of Barbaresco ontvangt u een prachtige karaf cadeau. Bestel daarnaast Mompertone en Barbera d'Alba/d'Asti voor een toegankelijke kennismaking met het gebied. De wijnen van Prunotto zijn perfect voor de frisse herfstdagen en vormen een ideale combinatie met wildgerechten. Let op, de combinatie met karaf is alleen geldig bij bestelling van de Barolo en Barbaresco wijnen.