Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 639 wijnen
69-Prunotto.jpg

Barolo van wijnhuis Prunotto

Dit schitterende glooiende landschap is waar de wereldberoemde Barolo en Barbaresco zich perfect thuis voelen. Zij bevinden zich dan ook in het heerlijke gezelschap van truffels, amandel- en hazelnootbomen, de lekkerste kazen en de mooiste pasta’s. Alles gemaakt volgens de slowfood beweging die in dit gebied is ontstaan, maakt dit tot de culinaire hemel op aarde.
 
Prunotto 
Prunotto ligt in Alba, in het hart van de Langhe, halverwege tussen Barbaresco en Barolo, aan de zuidoostkant van de rivier de Tanaro op een glooiende heuvel omringd door wijngaarden die zich uitstrekken over de Langhe en Roero.  In 1989 nam de Familie Antinori het estate over. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes ging de oudste dochter van Piero; Albiera, aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte en de oogst 2015 en 2016 zijn daar het mooiste voorbeeld van. 
 
De wijngaarden
Het landgoed beslaat een oppervlakte van ongeveer 65 hectare met wijngaarden in de allerbeste wijnproducerende zones in de regio. Zorgvuldig wijngaardbeheer is de belangrijkste fundamentele waarde bij het maken van wijn. Alleen druiven van topkwaliteit kunnen de geweldige wijnen produceren die de persoonlijkheid en territoriale identiteit van het druivenras tot uitdrukking brengen. De filosofie van Prunotto is altijd gericht geweest op vooruitgang en verbetering. Zowel in de wijngaard als de kelders en in de verouderingstechnieken zoeken zij constant naar een manier om de beste kwaliteit te bereiken. Prunotto vertegenwoordigt hiermee perfecte balans tussen traditie en innovatie. 
 
Nebbiolo & Barbera
Nebbiolo en Barbera zijn de druiven achter de grote wijnen uit het gebied. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt licht rode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit en een groot bewaarpotentieel hebben. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat. En, hoe kan het ook anders, deze wijnen zijn een fenomenale match met al het culinaire moois uit het gebied.
 
Authentiek Piemonte
Door de jaren heen zijn er veel producenten neergestreken in Piemonte, die allemaal een stukje van de lappendeken aan wijngaarden wilden benutten om wijn te maken. Hierdoor zijn er inmiddels enorm veel verschillende stijlen van Barolo. De familie Antinori kiest er echter altijd voor om trouw te blijven aan de originele details van het gebied. Ze werken met traditionele methodes die al eeuwenlang worden gebruikt in het gebied om wijn te maken en voegen hier een flinke dosis kennis en innovatie aan toe. Het allerbelangrijkste is dat de wijn te herleiden is naar zijn herkomst. De wijnen van Prunotto zijn allemaal onmiskenbaar authentiek Piemonte. Elegant, een prachtige complexiteit en een enorm bewaarpotentieel.  
 
Barolo's van wijnhuis Prunotto: 
 
Barolo 2015
Fantastische oogst, zeer gelijkmatige rijping van de druiven. Mooie structuur met vriendelijke tannines, gebalanceerde zuren en een rijke, volle smaak. Op dronk vanaf 2020 en te bewaren tot 2033.
James Suckling 92 punten
Robert Parker 92 punten
Barolo Bussia 2015
Deze iconische Barolo komt van de gelijknamige amphitheater-wijngaard Bussia en Prunotto was de eerste in 1961 die een single vineyard Barolo Bussia produceerde. De oogst 2015 is geweldig, bosbessen en wilde rozen in de neus, gevolgd door drop, stevige tannines en een mooi lang afdronk. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2038. 
James Suckling 93 punten
Robert Parker 94 punten
Vigna Colonnello Barolo Bussia Riserva 2013
Vigna Colonnello is de icoonwijn van Prunotto. Gemaakt van 100% nebbiolo druiven is dit de riserva wijn van Barolo en Barolo Bussia. De druiven komen van een specifieke hectare grond binnen de Bussia wijngaard, de Colonnello wijngaard genoemd. Met oude wijnstokken, een bijzondere bodemsamenstelling en de perfecte ligging werd besloten om van dit stukje wijngaard een aparte wijn te maken, de fantastische Vigna Colonnello. 
James Suckling: 93 punten
Barolo Cerretta 2017 
Barolo Cerretta wordt geproduceerd van druiven uit de wijngaard in het Serralunga-gebied. 2017 is Prunotto's eerste jaargang van deze historische wijn. De variaties in lichtblootstelling van de wijngaarden en veroudering in traditionele grote vaten verbeteren en intensiveren de balans en complexiteit van Nebbiolo. Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2038.
James Suckling 93 punten
Overige wijnen van Prunotto:
 
Barbaresco 2016
Een van de beste jaargangen van deze eeuw, vergelijkbaar met 2001. De wijn is rijk, krachtig en goed gestructureerd. Tegelijkertijd veel elegantie, finesse en complexiteit. De smaak is sappig met vriendelijke tannines. Geweldig bewaarpotentieel! Op dronk vanaf 2022 en te bewaren tot 2030. 
James Suckling 93 punten
Robert Parker 91 punten
Nebbiolo Occhetti 2017
Nebbiolo is de druif van Barbaresco en Barolo, maar ook buiten deze dorpen worden er mooie wijnen van gemaakt. Zoals deze Occhetti, met een 'eenvoudige' herkomstbenaming DOC Langhe. Een mooie kennismaking met de Nebbiolo, heeft het karakter van de Barbaresco, maar dan wat lichter. Heerlijk glas om de komende jaren van te genieten.
Barbera d'Alba Pian Romualdo 2017
De single vineyard wijn van de barbera d'alba. Voor het eerst gemaakt in 1961 en komt van de wijngaarden rondom Monforte d'Alba. De Barbera druif profiteert hier optimaal van de temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dit zorgt voor behoudt van frisheid, elegante aroma's en een mooi rijpingspotentieel.
Prunotto Barbera d'Alba 2019
Naast authentieke Barolo's maakt Prunotto ook deze fruitige Barbera. Perfect als begeleider van antipasti, pastasalades en gewoon als aperitief. 
James Suckling 92 punten
 
gerelateerde blogs
75 Wereldklasse wijnen van Lapostolle

Wereldklasse wijnen van Lapostolle

Naast de icoonwijn Clos Apalta maakt Lapostolle meer wijnen van wereldklasse en ook voor zeer aantrekkelijke prijzen!

12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

77 blogbanner vooruitblik 2021

Investeren in wijn: 2021

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.