Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen
Stag's Leap_blogbanner.jpg

Stag's Leap Wine Cellars

USA – Californië – Napa Valley – Stag’s Leap
Stag's Leap AVA is gelegen in de beroemde Napa Valley AVA in Californië, USA. Het district staat bekend om zijn elegante en verfijnde wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, maar produceert ook uitstekende Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc. De regio onderscheidt zich door het unieke terroir. De bodem bevat vulkanisch gesteente en alluviale afzettingen die zorgen voor een goede drainage en voedingsstoffen voor de druiven.

De wijnen uit Stag's Leap AVA hebben een uitgesproken karakter. Ze zijn vol, rijk en geconcentreerd, met een uitstekende structuur en een lange afdronk. Met aroma's van donker fruit, zoals zwarte bes en bramen, en subtiele tonen van eikenhout, vanille en kruiden. De nabijheid van de Stag's Leap-klif aan de oostkant van de regio creëert een microklimaat dat zorgt voor een lang groeiseizoen en een langzame rijping van de druiven.
 
Een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen
De unieke stijl van het wijnhuis wordt vaak omschreven als "een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen".  Volgens Marcus Notaro, de hoofd wijnmaker beschrijft de ijzeren vuist de kracht, tannine, structuur, rijkdom en de body wanneer u de wijnen proeft. De fluwelen handschoen beschrijft de afdronk die zacht en soepel is. Notaro vindt hiermee de perfecte de balans tussen rijkdom in de smaak en elegantie en finesse in de afdronk.

Het bereiken van deze stijl vereist een ongekend niveau van aandacht voor detail en dat is precies waar de gepassioneerde wijnmakers van Stag’s Leap Wine Cellars in uitblinken. Bovendien gaan zij verder dan alleen het maken van heerlijke wijnen. Zij zijn vastberaden om duurzame praktijken toe te passen in de wijnmakerij en wijngaarden. Dit is een toewijding die het hele team deelt en die het wijnhuis in staat stelt om te blijven streven naar het hoogste niveau van kwaliteit.
 
Intekenen

De wijngaarden
Het hart van Stag's Leap Wine Cellars zijn zonder twijfel de schilderachtige wijngaarden van het landgoed. Er wordt buitengewoon veel zorg besteed om ervoor te zorgen dat de aroma, de smaak en de textuur van de wijn een gevoel van plaats uitdrukken. Hoewel de S.L.V. en FAY wijngaarden aan elkaar grenzen, weergeven de iconische Napa wijnen die hier vandaan komen de zeer onderscheidende aspecten van de twee terroirs. De S.L.V. wijngaard is overwegend vulkanisch van aard wat bijdraagt aan de gelaagde structuur, concentratie en krachtige intensiteit van de wijnen. De meer alluviale bodems van FAY zorgen voor een geparfumeerde zachte wijn die rijk is aan aroma’s van rode en zwarte bessen.
 
FAY wijngaard
FAY is waar het verhaal van Stag's Leap Wine Cellars ooit begon. De pionierende druiventeler Nathan Fay plantte in 1961 de eerste druivenranken in wat nu Stag’s Leap district heet. Toentertijd dacht men dat het gebied te koud was voor Cabernet Sauvignon. Echter toen Warren Winiarski (oprichter van Stag’s Leap Wine Cellars) de Cabernet Sauvignon van Nathan Fay proefde, zag hij in dat dit land een uitstekende wijn kon produceren die kon wedijveren met de beste ter wereld. Binnen een jaar werd een aangrenzende ranch gekocht, nu bekend als S.L.V., en in 1986 kocht het wijnhuis de wijngaard van Nathan Fay en noemde deze ter ere van hem FAY. Vandaag de dag blijft het een van de beroemdste wijngaarden van Napa Valley, die fruit produceert met een overvloed aan aroma’s van soepele rode en zwarte bessen, een weelderig parfum met fijnkorrelige textuur. De 66 hectare aan wijngaard is voornamelijk beplant met Cabernet Sauvignon met 1,5 hectare Cabernet Franc.
 
S.L.V. wijngaard
De bodem van S.L.V. is overwegend vulkanisch van aard en draagt bij aan een gelaagde structuur, concentratie en kruidige intensiteit. S.L.V.. S.L.V. staat voor Stag's Leap Vineyards en is de eerste wijngaard van het wijnhuis. De wijngaard, aangeplant in 1970, verwierf internationale bekendheid toen drie jaar oude wijnstokken van de oogst van 1973 een Napa Valley-wijn produceerden die in een blinde proeverij onder Franse wijnexperts in Parijs zegevierde over enkele van de beste Bordeaux-wijnen van Frankrijk. Deze historische wijngaard in Stag’s Leap Distric produceert nog steeds wijnen met complex karakter, met aroma's van zwart fruit, bessen en kruiden. De wijn heeft een uitstekende structuur wat zorgt voor een perfect bewaarpotentieel. Vandaag de dag omvat de wijngaard 35 hectare Cabernet Sauvignon en 1,5 hectare Cabernet Franc.
 

De wijnen 
The Estate Collection
De Estate Collection weergeeft een serie Cabernet Sauvignon wijnen die afkomstig zijn van zorgvuldig onderhouden wijngaarden die het wijnhuis zelf bezit. Deze unieke Napa Valley percelen produceren complexe wijnen met subtiliteit, rijkdom, evenwicht en terughoudendheid. Tot deze collectie horen de wijnen; Fay, S.L.V., Cask 23, Armillary en Chase Creek.
 
Napa Valley Collection
Voor deze wijnen worden zowel druiven uit eigen wijngaarden als zorgvuldig gekozen wijngaarden uit Napa Valley gebruikt. De druiven uit de eigen wijngaarden vormen de ruggengraat van de wijnen. Vervolgens worden ze afgerond met een combinatie van geselecteerde Napa Valley wijngaarden. De wijnen weergeven zowel het regionale karakter van Napa Valley als de kenmerkende stijl van Stag's Leap Wine Cellars. Hiertoe behoren de wijnen; Artemis & Karia
 
 

Intekening
 
CASK23 2019
Appellatie: Stag's Leap District | 100% Cabernet Sauvignon | Rijping: 21 maanden op 100% nieuwe eiken houten vaten 
 

Het verhaal van CASK 23 begon tijdens de oogst van 1974. Toen gerenommeerd wijnmaker André Tchelistcheff besloot dat het wijnvat 23 zo mooi ontwikkeld was dat het apart gebotteld moest worden. Vandaag de dag is de wijn een blend van de beste druiven van de S.L.V. en FAY wijngaarden, wat resulteert in een wijn van buitengewone diepte en rijkdom en evenwicht met een mooie terughoudendheid. In de loop der jaren is CASK 23 uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde en verzamelde wijnen wereldwijd.

Proefnotitie: CASK 23 is het beste van de twee estate wijngaarden. Een uitzondelijke combinatie van het kenmerkende parfum van de FAY-wijngaard met de structuur en de aroma's van donker fruit afkomstig van S.L.V. In de neus overweldigende aroma's van zwarte kersen, cassis, braam, zwarte thee en lichte tonen van anijs en nootmuskaat. De smaak is even zo vol met een verfijnde hint van eiken hout, mooi ontwikkelde tannines en een lange afdronk
 

 

FAY 2019
Appellatie: Stag's Leap District | 100% Cabernet Sauvignon | Rijping: 21 maanden op 100% nieuwe eiken houten vaten 
 
De naam FAY is de naam van de wijngaard waar het allemaal mee begonnen is voor Stag's Leap in 1961. Nathan Fay heeft hier als eerste Cabernet Sauvignon aangeplant in een klimaat die toen als te koud werd gevonden om deze druif te verbouwen. In 1990 is de eerste FAY vintage gemaakt door Stag's Leap Wine Cellars wat inhoud dat deze 2019 vintage een mooi 30 jarig jubileum viert.
 
 
proefnotitie: Diep donker paars in kleur. De neus heeft veel volle fruit aroma's van rijpe frambozen, boysenbessen en bramen met lichte tonen van jasmijn, gardenia en nootmuskaat. De smaak is vol en fruit gedreven met zijde zachte tannines en een rijke, volle afdronk.
 
 
ARTEMIS 2020
Appellatie: Napa Valley | 99% Cabernet Sauvignon & 1% Merlot | Rijping: 14 maanden waarvan 50% nieuw Frans eiken, 4% nieuw Amerikaans eikenhouten vaten en 46% op gebruikte houten vaten
 
ARTEMIS is vernoemd naar de Griekse godin van de jacht. Deze naam is gekozen omdat Stag's Leap Wine Cellars voor deze wijn op jacht gaat naar de beste druiven uit Napa Valley. Deze worden gecombineerd met de druiven van het estate zelf, die de ruggengraat vormen voor de blend. De Cabernet Sauvignon toont het regionale karakter van Napa Valley met de kenmerkende stijl van Stag's Leap Wine Cellars. ARTEMIS is het voorbeeld voor vele wijnmakers. De wijn laat namelijk zien hoe een zorgvuldige druivenselectie en het vakkundig samenstellen van de finale blend een uitmuntende Cabernet Sauvignon uit Napa Valley kan creeëren.
 
Proefnotitie: Diep donker paars in kleur. In de neus mooie expressieve aroma's van zwarte kersen, frambozen, mokka, chocolade en tijm. De smaak is vol en complex met tonen van braam en een hint van eiken hout wat samen met de stevige tannine een lang en verfijnde afdronk geeft.
 
 
KARIA 2019
Appellatie: Napa Valley | 99.5% Chardonnay & 0.5% Muscat Canelli
 
De naam KARIA is afgeleid van het Griekse woord dat sierlijk betekent. KARIA Chardonnay doet zijn naam eer aan. Gemaakt van druiven van geselecteerde wijngaarden, met een koel microklimaat, in het zuiden van Napa Valley. De wijn laat zien hoe deze druiven kunnen worden gevinifieerd en geblend tot een wijn met een naadloze integratie van frisse fruitaroma's en -smaken, levendige zuren en subtiele eikenhout tonen. Kortom, licht en sierlijk: dat is KARIA. De druiven voor deze blend komen van verschillende wijngaarden uit onder andere Atlas Peak District, Oak Knoll, Coombsville en Carneros. 
 
Proefnotitie: Een sierlijke Chardonnay met aroma's van citrus en tropisch fruit in combinatie met abrikoos, geroosterde amandelen en sinaasappel bloesem. De wijn heeft een zijdeachtige textuur en verfrissende en smaakvolle afdronk met een vleugje mineraliteit.
 
 
ARCADIA 2019
Appellatie: Napa Valley | 99% Chardonnay & 1% Muscat Canelli
 
De naam Arcadia Vineyard is afgeleid van een regio in het oude Griekenland, beroemd om zijn pracht en eenvoud. Deze wijngaard is gelegen op de plek van een voormalig meer aan de voet van Mount George in het zuiden van Napa, binnen de Coombsville A.V.A.. Deze voortreffelijke Chardonnay heeft aroma's van crème brûlée, honing en citroen. De smaak is rijk en lang, waarbij dezelfde aroma's die in de geur naar voren komen. Tijdens de Judgment of Paris-wedstrijd werd de Chardonnay van Château Montelena uitgeroepen tot de winnaar. Het perceel dat deze uitstekende wijn heeft voortgebracht, werd later verworven door Stag's Leap Wine Cellars, waar ze nu de prachtige Arcadia wijn produceren vanaf dit exacte stuk grond.
 
Proefnotitie: Een verfijnde Chardonnay met aantrekkelijke geuren van kiwi, nectarine en witte perzik die prachtig verwoven zijn met aroma's van Crème Brûlée honing en citroen. De smaak is rijk en fris met een aangename zuurgraad waar de subtiele aroma's van houtlagering in naar voren komen. De wijn eindigt met een lange aangename afdronk. 
 
Intekenen