Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen

Stag's Leap Wine Cellars Fay Cabernet Sauvignon 2015

Herkomst: Verenigde Staten, Napa Valley
Druif: Cabernet Sauvignon
Krachtig en complex rood, vol, framboos, jasmijn, nootmuskaat
Diep donker paars in kleur. De neus heeft veel volle fruit aroma's van rijpe frambozen, boysenbessen en bramen met lichte tonen van jasmijn, gardenia en nootmuskaat. De smaak is vol en fruit gedreven met zijde zachte tannines en een rijke, volle afdronk.
€ 227,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De naam FAY is de naam van de wijngaard waar het allemaal mee begonnen is voor Stag's Leap in 1961 door Nathan Fay, hier werd voor het eerst een Cabernet Sauvignon aangeplant in een klimaat wat daarvoor als te koud werd gevonden om deze druif te verbouwen.

FAY is een van de iconische wijnen van Stag's Leap Wine Cellars, een toonaangevende wijnmakerij in Napa Valley, Californië. Het is vernoemd naar de wijngaard "Fay Vineyard" die door Nathan Fay werd opgericht in 1961. Deze wijngaard speelde een cruciale rol in de geschiedenis van Californische wijnen en Stag's Leap Wine Cellars, omdat het de basis vormde voor de legendarische overwinning van de wijnmakerij op de "Paris Wine Tasting" in 1976.

De "Paris Wine Tasting" was een blinde proeverij waarbij Franse wijnen werden vergeleken met Californische wijnen. Stag's Leap Wine Cellars won de proeverij met hun 1973 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon, waardoor het bekendheid en erkenning kreeg als een producent van topklasse wijnen. Fay Vineyard's Cabernet Sauvignon-druiven speelden een belangrijke rol in deze befaamde wijn.

De FAY wijn is voornamelijk een Cabernet Sauvignon, gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de historische Fay Vineyard. Deze wijngaard heeft een uitstekende reputatie vanwege de kwaliteit van de druiven die het produceert, en dit vertaalt zich in de complexe en elegante kenmerken van FAY.

SLWC img wy Arcade
Land Verenigde Staten
Regio Napa Valley
Jaargang 2015
Druif Cabernet Sauvignon
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10 tot 15 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Erg lekker bij zoete spareribs, geglaceerde zalm of aubergine Parmezaan.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14,5%
Stag's Leap Wine Cellars, vooral bekend als het wijnhuis dat de Cabernet Sauvignon competitie won in het beroemde Oordeel van Parijs (The Judgement of Paris) in 1976, werd opgericht in 1970, en wordt beschouwd als een Napa Valley ‘First Growth’ wijnhuis.
 
The Judgement of Paris
In het voorjaar van 1976 organiseert Steven Spurrier, een Brit met een wijnwinkel in Parijs, een proeverij met de top van Franse en Californische wijnen gemaakt van dezelfde druiven. Uit de Bordeaux selecteert hij Premier en Grand Cru Classes gemaakt van (veelal) Cabernet Sauvignon en uit de Bourgogne kiest hij de mooiste Chardonnays van die tijd. Deze wijnen werden blind geproefd door wijnkenners uit Frankrijk, bekend om hun chauvinistische inslag.
 
Maar wat de deelnemers niet wisten was dat er een paar ‘geheime’ wijnen tussen zaten. En de uitslag was verrassend; bij zowel de rode als de witte wijnen kwam een Californische wijn als beste uit de bus. De rode was de 1973 Stag’s Leap Wine Cellars S.L.V. Cabernet Sauvignon en de witte 1973 Château Montelena Chardonnay uit Napa Valley!
 
Dit nieuws ging als een lopend vuurtje over de wereld en de reputatie van niet alleen Stag’s Leap, maar ook Californië en zelfs de USA als kwalitatief wijngebied was gezet.
 
Een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen
De unieke stijl van het wijnhuis wordt vaak omschreven als "een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen". Dit verwijst naar het perfecte samenspel tussen rijpheid, terughoudendheid, zachtheid, structuur en de lange levensduur van de wijnen. Het bereiken van deze stijl vereist een ongekend niveau van aandacht voor detail, en dat is precies waar de gepassioneerde wijnmakers van Stag’s Leap Wine Cellars in uitblinken.
Bovendien gaan zij verder dan alleen het maken van heerlijke wijnen. Zij zijn vastberaden om duurzame praktijken toe te passen in de wijnmakerij en wijngaarden. Dit is een toewijding die het hele team deelt en die het wijnhuis in staat stelt om te blijven streven naar het hoogste niveau van kwaliteit.
 
De wijngaarden
Het hart van Stag's Leap Wine Cellars is zonder twijfel de schilderachtige wijngaarden van het landgoed. Er wordt buitengewoon veel zorg besteed om ervoor te zorgen dat de aroma, de smaak en de textuur van de wijn een gevoel van plaats uitdrukken.
Hoewel de S.L.V. en FAY wijngaarden aan elkaar grenzen, weergeven de iconische Napa wijnen die zij produceren zeer onderscheidende aspecten van het terroir uit. De S.L.V. wijngaard is overwegend vulkanisch van aard wat bijdraagt aan de gelaagde structuur, concentratie en krachtige intensiteit van de wijnen. De meer alluviale bodems van FAY leveren zorgt voor een wijn met geparfumeerde zachte wijn die rijk is aan aroma’s van rode en zwarte bessen.
Lees hier meer over de wijnen en wijngaarden van Stag’s Leap Wine Cellars.
 
Stag's Leap Wine Cellars