Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 525 wijnen
92 James Suckling
Tenuta Tignanello
Marchese Chianti Classico Riserva Magnum
2018
Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Vol en rond rood
Deze 'adellijke' Chianti Classico Riserva is afkomstig van het beroemde Tenuta Tignanello. Deze wijn draagt de naam van 'Marchese Antinori' op het etiket, dus u kunt ervan uit gaan dat zij ervoor zorgen dat alleen het allerbeste in de fles komt en dat is gelukt! Zeer beperkt beschikbaar.
€ 95,00 | 1.5L
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Zeer intense robijnrode kleur met paarse highlights. Toont zeer rijpe fruitaroma’s van divers rood fruit, zoals kersen, frambozen en rode bessen, samen met tonen van zoethout en vanille. Ronde fruitige smaak met een aanhoudende afdronk vol stevige tannines. Ook verkrijgbaar in 75cl. en 3L.

Stefano
Wijnkaartnaam Antinori Marchese Antinori Riserva magnum
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2018
Druif Cabernet Sauvignon, Sangiovese
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 8-12 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Mooi bij gerechten met rood vlees (zowel gegrild als gebakken).
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Italië, Toscane
Tenuta Tignanello ligt 30 kilometer ten zuiden van Florence, in het hart van de Chianti Classico regio. De familie heeft hier 127 hectare aan wijngaarden die meer dan waar dan ook, de principes en filosofie van de familie vertegenwoordigen. Deze filosofie omarmt het perfecte huwelijk tussen traditie en moderne techniek. De wijnen zijn hierdoor altijd authentiek en onlosmakelijk verbonden met hun herkomst.
 
Twee iconische wijnen die op dit estate worden gemaakt; Solaia en Tignanello worden door de internationale pers omschreven als de meest invloedrijke wijnen in de wijnbouwgeschiedenis van Italië. De wijnen ademen ‘Toscanità’,  de ziel van Toscane.
 
Het estate
Het huidige 16e-eeuwse herenhuis is gebouwd op de fundamenten van een landgoed dat dateert uit 1346 toen het eigendom toebehoorde aan de Buondelmonti's, een adellijke familie die een groot deel van het land in Valle della Pesa bezat. In de zeventiende eeuw nam een tak van de Medici-familie het landgoed in bezit en noemde het Fonte dei Medici. In het midden van de 19e eeuw verwierf de familie Antinori het landgoed. De "Carocci", een historisch-artistieke gids van de stad San Casciano Val di Pesa, beschreef de Tignanello-boerderij en uitgestrekte wijngaarden in 1892 als een van de hoogste en meer pittoreske plaatsen in het hele grondgebied.
 
Vandaag de dag staan onder andere Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc aangeplant. De druiven zijn verdeeld over individuele percelen. Deze percelen worden met de grootste zorg en precisie gemonitord en apart verwerkt tot wijn. De percelen hebben de perfecte ligging en profiteren van de ideale combinatie tussen dag/nacht temperatuur. Daarnaast is er de unieke bodemstructuur rijk aan kalkhoudend gesteente en worden de wijngaarden met de kennis van eeuwenlange bodemstudies bewerkt.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten. Tegenwoordig is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico maakte hij met dit recept een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want, hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels viel, als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was? 
 
Solaia
Na de controverciële introductie van Tignanello, maar ook het succes van deze wijn gingen Piero en Giocomo verder op zoek naar de perfecte wijn. Hun meest zonnige wijngaard 'Solaia' op het estate Tignanello was grotendeels beplant met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De druiven van deze wijngaard worden rijper en rijker dan andere op het estate. Na wat experimenten maakte Antinori in 1978 de allereerste Solaia, een blend van 80% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, aangevuld met 20% Sangiovese. Exact de omgekeerde verhoudingen van Tignanello.
 
Alleen in de beste jaren
Beide wijnen worden alleen in de beste jaren geproduceerd. Tignanello bijvoorbeeld niet in 1972, 1973, 1974, 1976, 1984, 1992 en 2002. Voor Solaia geldt hetzelfde, alleen als de kwaliteit van de druiven goed genoeg is, wordt Solaia gemaakt. De nummer 8 notering van Tignanello in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants. Piero Antinori is de pionier van deze ontwikkelingen en zijn iconische Tignanello groeit tot op de dag van vandaag nog altijd in populariteit.
 
Tenuta Tignanello
91 punten - Wine spectator (oogst 2017)
92 punten - James Suckling (oogst 2018)
This is very lively and energetic with fine tannins and a long, focused finish. Aromatic and bright with berries, plums and flowers. Medium body. with savory acidity and a long finish. 90% sangiovese with some cabernet and merlot. Drink now.