Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 601 wijnen
7-traditie-innovatie-blogbanner.jpg

Traditie en innovatie.

De familie Antinori maakt al 26 generaties wijn, de geschiedenis gaat terug tot 19 mei 1385(!), toen Giovanni di Piero Antinori zich inschreef bij het wijnmakersgilde in Florence. De kracht van de familie Antinori is dat zij naast de mooie tradities altijd kijken naar mogelijkheden om te innoveren. Door deze innovaties zijn de Antinoriwijnen wereldberoemd geworden en ook vaak een voorbeeld voor de gehele Italiaanse wijnbouw.  En wij kunnen deze innovatie natuurlijk het beste laten zien aan de hand van de beroemden Antinori wijnen:
 
Tignanello
Hét voorbeeld van innovatie is de beroemde Tignanello. Deze eerste echte SuperTuscan werd in 1970 voor het eerst gemaakt, in een kleine oplage van 20.000 flessen/ De blend bevatte naast de traditionele Sangiovese een klein percentage Cabernet Sauvignon en géén witte druiven, wat destijds gebruikelijk was in de Chianti regio. Hiermee maakte Piero Antinori een geweldige wijn, maar voldeed hij niet aan de eisen van de DOC Chianti en de wijn werd dus als Vino di Tavola op de markt gebracht. Tignanello veroverde de (wijn)wereld en is nu een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen.
 
Solaia
Na het succes van Tignanello werd in 1978 Solaia geïntroduceerd. Piero durfde het aan om een door Cabernet Sauvignon gedomineerde Single Vineyard wijn in het hart van Chianti te maken. Solaia betekend 'de zonnige' en deze wijngaard heeft de optimale ligging om Cabernet Sauvignon perfect rijk te laten worden. Solaia behoort samen met Ornellaia en Saccicaia tot de top van de Super Tuscans.
 
Cervaro della Sala
Op dit eeuwenoude historische domein in Umbrië zag Piero Antinori het ideale klimaat en terroir om grote chardonnays te kunnen maken. Tot dit inzicht kwam hij na een bezoek aan de Bourgogne, en hij ging jaren aan de slag om de perfecte chardonnay te maken. De kalkbodem in de wijngaarden geeft een unieke mineralige smaak, in combinatie met de perfect rijpe druiven en de opvoeding op houten vormen samen Cervaro della Sala. Direct na de eerste oogst in 1985 is deze wijn een doorslaand succes en nog steeds is dit de meest onderscheide wijn van heel Italië! 
 

Blijven innoveren
De familie Antinori gaat door met het innoveren in en buiten Toscane. Zo werd in Bolgheri het estate Guado al Tasso gesticht, nadat Piero en zijn trouwe wijnmaker Renzo Cotarella voor het succes hadden gezorgd bij de buren Ornellaia en Saccicaia. 
Ook ontdekte Piero eind jaren 90 de potentie van het destijds zeer arme Puglia en stichtte hier het Tormaresca estate. 20 jaar laten komen hier de mooiste wijnen vandaan, die internationaal zeer goed scoren. In Toscane werden begin deze eeuw Malbec (Via Cave), Pinot Bianco & Riesling (Tenute Monteloro), Merlot (Guado al Tasso) en Viognier (Tenuta Le Mortelle) met succes aangepland.


De familie Antinori toont hiermee aan dat innvatie de sleutel tot succes is!
 

 
gerelateerde blogs
73 blogbanner boschendal sommelier

Boschendal sommelier selection

Boschendal (sinds 1685) is het beroemdste wijnhuis van de Kaap en maakt wijnen van wereldklasse. Zo ook deze Sommelier Selection en dat proef je.

65 Magistrale Chateauneuf du Pape

Magistrale Chateauneuf-du-Pape & Plan de Dieu

De oudste (Aîné) zoon van wijnbouwer Antoine Jaboulet, ontwikkelde het wijnhuis in de Rhônestreek.

39 Esterhazy Adelijk goede wijnen

Esterházy - Adellijke wijnen uit Oostenrijk

Bij binnenkomst op kasteel Esterházy waan je je enkele eeuwen terug in de tijd van de aristocratie. In de barokke, met bladgoud beklede zalen!