Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 607 wijnen

Fattoria Aldobrandesca Vie Cave 2020

Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Malbec
Krachtig en complex rood
De Vie Cave heeft een intense en dieprode kleur. Complexe aroma's van rijpe zwarte bessen met nuances van lichte vanilletonen.
€ 32,25 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Een zachte soepele wijn met een mooie lengte. De afdronk wordt gedomineerd door rijpe rood fruit, koffie en chocolade. De Fattoria Aldobrandesca, eigendom van de Antinori familie, ligt in het Zuid-Westen Toscane, in Maremma om precies te zijn. De naam Vie Cave verwijst naar de uitgegraven weg die dit gebied doorkruist. Na zorgvuldig onderzoek is deze wijn gemaakt die het volledige potentieel weergeeft van deze 'nieuwe' druif in Italie; de Malbec.

Lorenzo
Wijnkaartnaam Vie Cave
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2020
Druif Malbec
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 10-20 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Prachtige combinatie bij culinaire hoogstandjes met rood vlees, wilde paddestoelen en rijpe kazen.
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Het gebied
Fattoria Aldobrandesaca ligt in het zuiden van Maremma in Toscane. Het ligt wat verder van de kust. Oude beschavingen hebben in dit gebied indrukwekkende Middeleeuwse forten gebouwd op steile, tufstenen kliffen. In het gebied lopen nog vele gangen tussen deze kliffen door; de zogenaamde ‘Vie Cave’. De dorpen in dit gebied; Pitigliano, Sorano en Sovana zijn ware openluchtmusea.
 
De wijngaarden
De wijngaarden van Fattoria Aldobrandesca liggen op de hellingen van het dorp Sovana, omringt door prachtig natuurschoon en het bijzondere architectonische erfgoed. De familie Antinori begon Fattoria Aldobrandesca in 1995, met in het achterhoofd de geweldige potentie van het gebied. Noordelijker hadden ze dit al bewezen met Guado al tasso. Hier, in zuidelijk Maremma, begon het experiment opnieuw, dit keer met onder andere de Malbec druif.
 
Vie Cave
De wijn ‘Vie Cave’ is vernoemd naar de gangenstelsels in de omgeving van het dorp Sovana, uitgegraven door de Etrusken. Een wijn gemaakt van een ‘outsider’ voor Italië; Malbec. Na jarenlang onderzoek door de familie Antnori en de vrijheid van de wijnmaker om op een eigen stukje land te kunnen experimenteren, bleek de Malbec druif bijzonder geschikt voor deze zone. Het bijzondere aan tufsteen is namelijk dat het tot 20% water kan vasthouden, ideaal om een druif als Malbec tijdens de warme zomers toch van voldoende water te voorzien. Het resultaat is een prachtige, geconcentreerde Malbec met een bijzondere mineraliteit die de wijn aan dit gebied linkt.
 
Fattoria Aldobrandesca
9 - De Grote Hamersma (oogst 2016)
Zou de familie Antinori zelf nog wel weten welke domeinen ze bezitten. Hier is er weer eentje uit de onnoemelijke voorraad: Fattoria Aldobrandesca in Maremma, de voortuin van Toscane. Tevens proeftuin, zo blijkt, voor'de nieuwe druif' van Italië. Oud nieuws voor Cahors en Argentinië waar de malbec een thuiswedstrijd speelt, maar ter plekke is de opwinding groot. Begrijpelijk. Want al moet ik zeggen dat ik met de nodige argwaan deze rosso benaderde ('malbec in Maremma, waar heb dat nou weer voor nodig?') het eindresultaat zal menig purist verbazen. Oprecht beschaafde rosso, met afgewogen rijp rood fruit, gewelde pruimen, theemeubels, sigarenkistjes en bonbonwinkeltjes en ristretto. Opmaat richting secundaire geuren en smaken, truffel, herfst en de oude bibliotheek waar het haardvuur brandt, de lambrisering kraakt en de oude leren fauteuil zucht.
Anderen kochten ook