Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
162-Chablis-blogbanner-z-tekst.jpg

Chablis

Chablis is een witte wijn gemaakt van de Chardonnay druif, en staat bekend om zijn frisse zuivere smaak. De wijn is vernoemd naar de stad Chablis, wat tot de Bourgogne behoord ondanks dat het hemelsbreed 110 km verwijderd is van het meest noordelijke puntje van de Côte d’Or.
 
Chablis
Zoals gezegd staat Chablis bekend om zijn frisse, zuivere wijnen met een kenmerkende minerale expressie van de Chardonnay-druif. Dit wordt verkregen door het grondmengsel van kalk, klei en fossielen van algen en schelpen, beter bekend als Kimmeridge. De beste wijngaarden, Grand Cru en Premier Cru hebben een bodem die bestaat uit Kimmeridge. De wijngaarden van Petit Chablis staan op een jongere kalklaag genaamd Portland-kalk. Mocht u in de omgeving zijn is raden we het u aan een stop te maken in deze pittoreske stad Naast de wijnen van hoge kwaliteit staat Chablis ook bekend om zijn prachtige landschappen en charmante middeleeuwse stad.
 
Vuurkorven in de wijngaarden
De prachtige beelden van vuurkorven in de nachtelijke wijngaarden rond april zien er misschien romantisch uit, maar ze verbergen eigenlijk een tragedie voor wijnboeren: bevroren knoppen aan de wijnstokken. Dit resulteert in minder bloemen en dus minder druiven. De wijnstreek Chablis is een van de wijngebieden ter wereld die het meest te lijden heeft onder de vorst in het vroege groeiseizoen. Tot ver in mei zijn de wijnboeren zich ervan bewust dat late vorst ernstige schade aan de wijngaarden kan toebrengen.
Het wijnjaar 1945 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Chablis, toen de wijngaarden werden gereduceerd tot 500 hectare. Gelukkig heeft de regio zichzelf weer opgebouwd en bezit het nu weer 5.500 hectare aan wijngaarden. Hoewel vorst nog steeds een bedreiging kan vormen, hebben moderne technologie en kennis geholpen om het risico van schade door vorst te beperken.
 
Het verschil tussen een Lieu-dit en een Climat
Een lieu-dit is een stuk land waarvan de naam verwijst naar iets historisch of topografisch. Het is puur geografisch is een duidelijk afgebakend gebied.
Een Climat daarentegen is een wijn gerelateeerd afgebakend gebied en is opgenomen in het AOC systeem. Een Climat kan bestaan uit 1 lieu-dit, een deel van een lieu-dit, of meerdere lieux-dits die bij elkaar zijn gegroepeerd.
 
Premier Cru & Grand Cru
In de Romeinse tijd verdeelden de kloosters de wijngaarden in verschillende appellaties, wat later de basis was voor het systeem appellation d'origine contrôlée (AOC).
De monniken gebruikten de aanduiding Grand Cru voor de allerbeste wijngaarden en Premier Cru voor de daaropvolgende beste wijngaarden, op basis van de ligging van de wijngaarden, de bodemsamenstelling en het klimaat in de specifieke wijngaard. De aspecten die tegenwoordig onder de term "Terroir" vallen
De wijnregio Chablis herbergt 47 Climats die op het wijnetiket vermeld mogen worden, waarvan 40 Chablis Premier Cru produceren en de overige 7 Chablis Grand Cru.
De Chablis Grand Cru Climats zijn allemaal te vinden op de rechteroever van de rivier de Serein. De Chablis Premier Cru Climats bevinden zich aan beide zijden van de rivier, met 24 op de linkeroever en 16 op de rechteroever. De bodemsamenstelling van wijngaard in een  Premier en Grand Cru Climat bestaat altijd uit Kimmerigde en hebben een zuidelijke ligging. Hierdoor genieten de wijngaarden de hele dag van de zon, wat zorgt dat de wijnranken genoeg warme en licht krijgen om de druiven optimaal te laten rijpen, een essentieel aspect in een koelere wijnregio als Chablis.
 
Waarom liggen de Grand Cru’s en Premier Cru’s alleen midden op de heuvel?
De beste wijngaarden liggen altijd op het middelste deel van een heuvel. Hier is de grond dieper dan boven op de heuvel en zijn de wijnstokken beter beschermd tegen vorst dan onderaan de heuvel. Bovendien profiteren de wijnstokken hier van de beste afwatering. Bovenaan de heuvel loopt het water snel naar beneden en onderaan de heuvel verzamelt het water zich. Een wijnstok kan niet zonder water, maar produceert de beste druiven zodra de wijnstok een beetje moet werken voor het water. Het middelste deel van de heuvel biedt hierdoor de meest gunstigste omstandigheden.
 
Herkenbare kenmerken van Chablis
In Chablis AOC is alleen Chardonnay toegestaan. Waar in de Côte d’Ore veel gebruik gemaakt wordt van eikenhouten vaten om de wijn in te vergisten en te rijpen zult u dit niet tegenkomen in Chablis. Hier willen de wijnmakers de aroma’s van mineralen en vuursteen die zijn verkregen uit het unieke terroir juist laten spreken. Gebruik van veel eikenhouten vaten zullen deze aroma’s juist maskeren. Vermentatie en vergisting wordt voornamelijk gedaan in roestvrijstalen tanks.
Alleen Grand Cru’s en Premier Cru’s kunnen subtiele aroma’s van eikenhouten vaten bevatten, zoals de Grand Cru’s en Premier Cru’s van Billaud Simon. In tegenstelling tot Jean-Marc Brocard die een andere visie heeft en juist het behoud van de aroma’s van vuursteen en mineralen in de Grand Cru en Premier Cru belangrijk vindt.
gerelateerde blogs
37 Brocard blogbanner zonder tekst

Jean Marc Brocard, Chablis grootheid

Met meer dan 200 hectare biologische wijngaarden in Chablis is Brocard één van de toonaangevende producenten uit dit beroemde Chardonnay gebied.

58 Olivier Leflaives verborgen Bourgogne schatten

Olivier Leflaive’s verborgen Bourgogne schatten

Olivier Leflaive maakt voortreffelijke wijnen in de beroemde appelaties Meursault, Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet.

126 chardonnay versus sauvignon blogbanner z tekst

Chardonnay versus Sauvignon

De verschillen tussen de meest populaire druivenrassen.