Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
90 Robert Parker / Wine Advocate
90 James Suckling

Château de La Chaize Fleurie 2022

Herkomst: Frankrijk, Beaujolais
Druif: Gamay
Licht en fruitig rood, Gedroogde bloemen, Rijp rood fruit, Hout, Zwoel
De naam zegt het al; Fleurie maakt elegante Beaujolais met aantrekkelijke tonen van viooltjes en rozen. Zo ook deze Fleurie van Château de la Chaize. In de smaak een perfecte balans tussen het rijpe fruit en de delicate tannine.
€ 17,75 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De Fleurie van Châtau de La Chaize wordt geproduceerd uit verschillende clusters binnen de Fleurie appelatie van wijnstokken die gemiddeld 40 jaar oud zijn. De veelal granieten bodems geven de ranken de juiste hoeveelheid stress om prachtige volle Gamay druiven voort te brengen voor deze wijn. Door het deels opvoeden in RVS en deels op hout worden de frisse fruitige tonen van de wijn mooi behouden en krijgt ze tegelijk een mooie structuur door de hout gevoede tannine. 

SFD Chateau de la Chaize Sponsored Feature Chateau de la Chaize CR jean luc mege photography 2520x1420
Land Frankrijk
Regio Beaujolais
Jaargang 2022
Druif Gamay
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op grote houten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie tot 5 jaar na oogstjaar
Wijn & Spijs Gaat met bijna alles goed samen, van frisse zalm tot een beef stroganoff
Sluiting Kurk
Smaak Licht en fruitig rood
Alcohol 13,5%

Château de La Chaize is een plek waar geschiedenis, kunst en wijnproductie perfect samenkomen. Het Château is in 1972 uitgeroepen tot historisch monument, een icoon in de Beaujolais. Château de La Chaize is behalve een prachtig estate ook een legendarische Beaujolais-producent. De focus van de familie Gruy is om het landgoed in zijn oorspronkelijke pracht te behouden en terroir gedreven Beaujolais Cru wijnen te produceren. De wijnen dragen het Beaujolais DNA; levendige rode wijnen die typerend zijn voor het terroir in Brouilly, Morgon en Fleurie

Groeiende vraag
De focus van de Familie Gruy is om het landgoed in zijn oorspronkelijke pracht te herstellen en terroir gedreven Beaujolais Cru wijnen te produceren. De wijnen dragen het Cru Beaujolais DNA; levendige rodewijnen die typerend zijn voor het terroir in Brouilly, Morgon, Fleurie. De timing hiervan kon niet beter. De vraag naar Beaujolais Cru stijgt bij zowel wijnliefhebbers als sommeliers. Hoofdwijnmaker Boris Gruy heeft de wens dat Château de La Chaize opnieuw wordt uitgeroepen tot een van de mooiste wijn producerende landgoederen in Frankrijk.
 
Meesterlijke innovatie
De familie Gruy geeft op meesterlijke wijze een innovatieve draai wijnmaak proces zonder de authenticiteit en traditie aan te tasten. Verborgen leidingen verzorgen het transport van de wijn door middel van zwaartekracht. Zo gaat wijn van de fermentatie tank naar de wijnkelder en vervolgens naar de ruimte waar de wijn gebotteld wordt.
De groene muren van het landgoed verbergen de het geothermische energiesysteem van Château de La Chaize. Het water dat door de bijgebouwen van het landgoed stuwt verwekken 100 % duurzame energie. Tevens heeft het Château onopvallende zonnenpanelen laten plaatsen en zijn de meeste voertuigen van het Château elektrisch aangedreven. Ze zijn op weg om een volledig zelfvoorzienend ecosysteem aan te brengen.Daarnaast ligt er 250 hectare ongerept bos en weide rondom de wijngaarden en het landgoed, wat bijdraagt aan een gezond en gebalanceerd ecosysteem en fungeert als een natuurlijke bescherming voor de wijnranken. In 2021 ontving Château de La Chaize het prestigieuze HVE-milieucertificering daarnaast zijn zij in het proces van het verkrijgen van een biologische certificering.
 
Voorloper 
Oorspronkelijk bezat Château de la Chaize 99 hectare aan Brouilly wijngaarden waarmee het tot de grootste wijndomeinen in de regio behoorde. De familie Gruy, die in 2017 Château de La Chaize overnam, heeft de wijngaarden nog eens uitgebreid met 40 hectare in de Côte de Brouilly en Fleurie met de ambitie om nog verder te groeien. Het wijnhuis is voorloper in de meest zuidelijke Beaujolais Regio Brouilly. Zij hebben het ambitieuze doel om het terroir van de gehele regio naar een nieuw niveau te brengen en nemen de leiding over de ontwikkeling van Premier Cru benamingen die ingedient worden bij de INAO (Institut national de lórigine et de la qualité). De wijngaarden worden aangepast naar de standaard van de veeleisende normen van hun buren de Côte d’Or. De wijngaarden worden opgesplits in een reeks lieux-dits, kleine percelen. Deze percelen worden geïsoleerd om een aparte wijnen van te maken. Hierdoor komt het terroir en de specifieke kenmerken van de plek waar de druiven groeien, prachtig naar voren. Kortom, Niet alleen het Château maar ook de wijnen zijn een plaatje.

Wijnmaker van het Jaar
Boris Gruy ziet het als zijn taak, als wijnmaker op een historisch landgoed, om de kennis en het historische erfgoed, dat deel uitmaken van de cultuur in Beaujolais, zo goed mogelijk te behouden. De Franse wijngids Hachete beloonde zijn inzet op dit vlak in 2021 en benoemde hem tot wijnmaker van het jaar. Boris Gruy weet de kennis van vroeger perfect te combineren met de innovaties van nu. 
 
 
Château de La Chaize
90 punten - Robert Parker (oogst 2019)
The 2019 Fleurie wafts from the glass with pretty aromas of sweet berry fruit, spices, rose petals and orange rind. Medium to full-bodied, ample and perfumed, with melting tannins and lively acids, it's pretty and delicate, with lovely purity of fruit that reflects intensive sorting after an outbreak of botrytis.
90 punten - James Suckling (oogst 2019)
This medium-bodied Fleurie has plenty of structure and a very redcurrant flavor. The tannins give it drive and length, but if they were a touch less demonstrative, it would rate even higher. Some obvious minerality. Begs for charcuterie! Drink or hold.
Anderen kochten ook