Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 635 wijnen
92 - 94+ Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Chardonnay
Smaakvol en complex wit, hazelnoot, wit fruit, mineralen, vol
Deze prachtige Grand Cru is de top van de top van witte Bourgognes, nergens in de wereld komt de Chardonnay zo tot zijn uitdrukking als hier. De wijn is prachtig aromatisch met een onderscheidende balans. Waar geluk in een fles.
€ 525,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Meerdere verhalen over de oorsprong van de namen van deze wijnen gaan er ter ronde. Een ervan is de volgende. Het was traditie je land te delen met je kinderen. Zo verdeelde de hertog van Puligny het land ook met zijn kinderen. Zijn eerste wettige zoon ontving het perceel wat wij nu kennen als Chevalier-Montrachet. Zijn onwettige zoon (zijn bastaard) ontving maar liefst 3 percelen. En zijn dochters ontvingen het perceel Les Pucceles. Wat zoveel als de maagden betekend. 
 
Proefnotitie:
De wijn heeft een prachtige uitgesproken aromatische neus met aroma's van fruit en geroosterde hazelnoten. De smaak is soepen en onderscheidend door de uitstekende balans die alleen te vinden is in de beste witte bourgognes. Deze wijn zal zich de komende jaren nog prachtig ontwikkelen in de fles.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 20 tot 25 jaar na oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs Lekker bij gevogelte, kreeft en truffel
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 13,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
92 - 94+ punten - Robert Parker (oogst 2020)
The 2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru unfurls in the glass with aromas of ripe orchard fruit, hazelnuts, freshly baked bread, baking spices and buttered toast. Full-bodied, ample and fleshy, it's generous and giving, with lively acids and plenty of mid-palate weight. As I've written before about this cuvée, if it can pick up some additional tension during a second winter on the lees, my score will seem conservative.
Anderen kochten ook