Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 639 wijnen
94 James Suckling
90 - 92 Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Meursault Premier Cru Blagny 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Chardonnay
Romig en elegant wit, Rijk, Rijpe appel, Eiken, Toast
De Meursault Premier Cru Blagny is afkomstig uit het gelijknamige gehucht Blagny. Blagny behoort tot de Meursault appellatie en biedt een uitzonderlijk terroir voor Chardonnay. Een Meursault op z'n best, vol van smaak met een aangename zuurgraad die alles perfect bij elkaar brengt.
€ 109,00 | 75cl
Artikel niet op voorraad.
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De wijnvelden van deze Meursault liggen naast de prestigieuze appellatie Puligny-Montrachet en ten zuiden van het dorp Meursault. Domaine Faiveley bewerkt deze grond met uiterste zorg en zowel de pluk als het sorteren van de druiven gebeurt alleen met de hand. In de kelders van Faiveley wordt deze wijn gedurende 4 weken voorzichtig opgevoed in houten vaten waarbij luchtvochtigheid en temperatuur zo constant mogelijk gehouden worden zonder de natuur te verstoren.

De Meursault Premier Cru Blagny is afkomstig uit het gelijknamige gehucht Blagny. Blagny behoort tot de Meursault appellatie en biedt een uitzonderlijk terroir, met een oostenlijke ligging en een bodem bestaande uit Witte Mergel en Klei. Het recept voor uitstekende voor Chardonnay. 

Een Meursault op z'n best. De wijn heeft een intense aroma's van citrusfruit en verse ananas met dat typische een vleugje vanille. In de smaak beleeft u een uitstekende diepgang met wat romigheid. Deze Blagny Meursault vol van smaak met een aangename zuurgraad die alles perfect bij elkaar brengt. 

 

Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 3 tot 6 jaar te bewaren
Wijn & Spijs Lekker bij wit vlees en vis met een romige saus
Sluiting Kurk
Smaak Romig en elegant wit
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
94 punten - James Suckling (oogst 2020)
Wonderful, nutty nose with delicate toasty, pear and candied-citrus notes. Plenty of substance and concentration, the mineral freshness lifting up the ample body and giving it tons of energy. Almost perfectly judged oak and balance that's neither opulent nor austere enable this excellent Meursault to successfully walk the line. Drink or hold.
90 - 92 punten - Robert Parker (oogst 2020)
Aromas of pear, freshly baked bread, citrus oil and baking spices introduce the 2020 Meursault 1er Cru Blagny (Maison), a medium to full-bodied, ample and satiny wine that's bright and chalky, concluding with a saline finish. It's a fine effort that should match the 2017 rendition.
Anderen kochten ook