Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
92 - 94 Robert Parker
95 Decanter
exclusive collection

Domaine Faiveley Nuits-Saint-Georges Premier Cru "Les Damodes" 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Pinot Noir
Krachtig en complex rood, Zwart fruit, Kruidig, Mokka, Complex
Op de wijngaard voor deze wijn, die aan de bekende appellatie Vosne-Romaneé grenst, staan wijnranken die minstens 33 jaar oud zijn. In combinatie met een bodem van kalksteen en mergel krijgt de wijn een hoge mineraliteit en zachte tannines. Een zeer expressieve wijn waarin u aroma’s van zwart fruit, kruiden en subtiele geroosterd tonen zult tegenkomen. De smaak is elegant en verfijnd.
€ 125,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
Nuits-Saint-Georges is een levendige stad met een eeuwenoude geschiedenis in het produceren van wijn. De naam van de gehele regio, Côte de Nuits, is afgeleid van deze wijnstad. De meeste wijnen die hier worden verbouwd, zijn van de Pinot Noir druif, maar er zijn enkele percelen beplant met Chardonnay. De beroemdste wijnbroederschap van Bourgondische wijnkenners, De Confrérie des Chevaliers du Tastevin, werd hier in 1934 opgericht.
Ten noorden van de stad Nuits-Saint-Georges bevinden zicht de wijnvelden van deze Premier Cru, Les Damodes. Op deze wijngaard, die aan de bekende appellatie Vosne-Romaneé grenst, staan wijnranken die minstens 33 jaar oud zijn. In combinatie met een bodem van kalksteen en mergel krijgt de wijn een hoge mineraliteit en zachte tannines.  De naam van de wijngaarden, "Les Damodes", is een verwijzing naar de Druïdes (een priester van de Kelten) die hier eeuwen geleden woonden.
 
Proefnotitie:

De wijn heeft een zeer expressieve neus waarin u aroma’s van zwart fruit, kruiden en subtiele geroosterd tonen zult tegenkomen. De smaak is elegant en verfijnd en wordt gekenmerkt door aroma’s van bloemen, noten en mokka. Een soepele smaakvolle wijn.

 
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Pinot Noir
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 14 - 16°C
Bewaarpotentie 7 tot 12 jaar
Wijn & Spijs Match deze wijn met steak tartaar, herten stoof en harde kazen
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 13%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
92 - 94 punten - Robert Parker (oogst 2020)
Notes of dark berries, cherries, sweet spices, rose petals and smoked duck preface the 2020 Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Damodes, a medium to full-bodied, velvety and vibrant wine with a concentrated core of fruit, tangy acids and powdery tannins.
95 punten - Decanter (oogst 2020)
The 0.81ha vineyard for these grapes is at the top of the hill, resulting in very cool conditions for the vines. This terroir produces a spicy, vivacious wine with notes of cassis and mulberry, accented with smoke and new leather. The 2020 vintage was aged half in new casks and half in two-year-old barrels to give a wine with plenty of finesse and high-toned elegance, yet one that in no way lacks solid ‘Nuits’ character.
Anderen kochten ook