Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 620 wijnen

De 'hidden gem' van Toscane

Fattoria Aldobrandesca

Het gebied
Fattoria Aldobrandesaca ligt in het zuiden van Maremma in Toscane. Het ligt wat verder van de kust. Oude beschavingen hebben in dit gebied indrukwekkende Middeleeuwse forten gebouwd op steile, tufstenen kliffen. In het gebied lopen nog vele gangen tussen deze kliffen door; de zogenaamde ‘Vie Cave’. De dorpen in dit gebied; Pitigliano, Sorano en Sovana zijn ware openluchtmusea.
 
De wijngaarden
De wijngaarden van Fattoria Aldobrandesca liggen op de hellingen van het dorp Sovana, omringt door prachtig natuurschoon en het bijzondere architectonische erfgoed. De familie Antinori begon Fattoria Aldobrandesca in 1995, met in het achterhoofd de geweldige potentie van het gebied. Noordelijker hadden ze dit al bewezen met Guado al tasso. Hier, in zuidelijk Maremma, begon het experiment opnieuw, dit keer met onder andere de Malbec druif.
 
Vie Cave
De wijn ‘Vie Cave’ is vernoemd naar de gangenstelsels in de omgeving van het dorp Sovana, uitgegraven door de Etrusken. Een wijn gemaakt van een ‘outsider’ voor Italië; Malbec. Na jarenlang onderzoek door de familie Antnori en de vrijheid van de wijnmaker om op een eigen stukje land te kunnen experimenteren, bleek de Malbec druif bijzonder geschikt voor deze zone. Het bijzondere aan tufsteen is namelijk dat het tot 20% water kan vasthouden, ideaal om een druif als Malbec tijdens de warme zomers toch van voldoende water te voorzien. Het resultaat is een prachtige, geconcentreerde Malbec met een bijzondere mineraliteit die de wijn aan dit gebied linkt.
 
Lorenzo.jpg
uitgelicht