Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
45-franz-haas.jpg

Franz Haas: topkwaliteit op grote hoogte

Bijzonder trots ben ik op onze Italiaanse aanwinst: Franz Haas uit Alto Adige. Zijn elegante en spatzuivere wijnen zijn te vinden op de wijnkaarten van de beste restaurants en hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van Italië.

Geschiedenis van Alto Adige
Dit hooggelegen gebied in het noord-oosten van Italië was, voordat er vliegtuigen waren, de corridor tussen Italië en de rest van Europa. Dit verklaard ook waarom er veel strijd geleverd is om dit gebied in handen te krijgen. Na de Eerste Wereldoorlog (1919) werd het onderdeel van Italië, maar de meeste plaats- en familienamen zijn Duits. Ze voelen zich ook nog niet echt Italiaans werd mij duidelijk tijdens de introductie.

Wijngaarden van Alto Adige
Prachtig gelegen langs steile berghellingen op een hoogte tot wel 700 meter. Alles moet met de hand worden gedaan, zoals het plukken; een vast team zorgt voor een strenge selectie in de wijngaard, alleen de beste druiven worden geplukt.

Druiven van Alto Adige
Deze Oostenrijkse invloed is ook terug te vinden in de wijngaarden van Alto Adige. Pinot Bianco, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer voor wit en Pinot Nero (Noir) en Lagrein voor rood. 

Klein, maar van zeer hoge kwaliteit
Alto Adige is een klein wijngebied, slechts 2% van de productie van Italië komt uit dit gebied. Wel is het kwaliteitsniveau ongekend hoog, het aantal awards van de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso per hectare is nergens zo hoog als hier. Met beroemde producenten als Alois Lageder, Cantina Terlan, Tiefenbrunner én Franz Haas.

Franz Haas: dé toonaangevende wijnmaker
De zeven generaties Franz Haas, ja echt ze heten allemaal Franz, zijn toonaangevend in Alto Adige. Franz de zesde was degene die buiten de regels van de DOC nog hoger zijn wijngaarden ging planten, omdat hij in de jaren 90 al merkte dat het steeds warmer werd in de vallei. Hij wil de frisheid en zuiverheid behouden van zijn wijnen en door het hoger op te zoeken slaagt hij hierin.

Franz Haas: de etiketten
Wat ook opvalt zijn de prachtige etiketten. Vormgegeven door de kunstenaar Ricardo Schweizer, een vriend van Picasso en de ontwerper van het filmhuis in Cannes. Hij heeft dit gedaan in ruil voor een paar dozen wijn. Zo lekker zijn de wijnen van Franz Haas dus...
 
Franz Haas: "Pinot Noir is my wine"
“Pinot Nero is my wine, it’s the wine that keeps me up at night, it’s the wine that gives me joy and it’s the wine that makes me cry.”
Dat geeft aan hoe moeilijk deze druif is, maar als het resulteert in een topwijn, hoeveel Franz hiervan kan genieten. Hij wordt gezien als de beste Pinot Noir producent van heel Italië. Na het proeven van zijn Pinot Noirs waren wij ook direct overtuigd!
 
Franz Haas Pinot Noir 2017
Hij is wereldberoemd voor zijn elegante Pinot Noirs. Deze heeft naast de bekende bessensmaken ook kruidnagel, kaneel en marsepein. Lichtvoetig, maar met een hoop smaken in het glas. Heerlijk. James Suckling: 92 punten - Robert Parker: 92 punten - Falstaff: 91 punten

Franz Haas Pinot Noir Schweizer 2017
De druiven groeien in wijngaarden tot wel 750 meter hoogte. Door de grote verscheidenheid aan bodemsoorten krijgt deze wijn zijn eigen karakter. Alleen de beste druiven worden geselecteerd. Een wijn die volgens Franz Haas moeilijk te vangen is, 'for those who live intense emotions'. Schaars en op allocatie beschikbaar.
James Suckling: 94 punten (oogst 2017) - Robert Parker: 93+ punten (oogst 2015) - Falstaff: 93 punten (oogst 2015)

Witte topwijn: Manna 2018
Naast Pinot Noir maakt Franz ook schitterende witte wijnen. Zijn top cuvee heet Manna en wordt gemaakt van Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer en de locale Kerner. Gelaagd, elegant, vol fruit, zuiver. Een combinatie van zachte rijpe smaken en mineralige structuur. Een verrassende wijn, absolute topklasse.
James Suckling: 93 punten (oogst 2018) - Robert Parker: 92 punten (oogst 2017)- Falstaff: 92 punten (oogst 2017)
 
Sauvignon Blanc 2018
De Grote Hamersma: 'Mijn naam is Haas, en ik ben een van de beste producenten uit de regio.' Wisten we al maar voornamelijk van andere druiven dan deze. Het blijkt dat Haas echter niet voor een gat te vangen is. In die koele Dolomieten omstandigheden blijkt ie ook uitstekend met sauvignon blanc uit de voeten te kunnen. 'Ik kon een partij ervan kopen' klinkt het bijna verontschuldigend uit monde van de importeur. Excuses geaccepteerd. Erg goede bianco. Prachtige bitters, levendig, kruisbessig, appelig, grapefruity, mooie zuren, groentinten, pepertjes en driest spetterend sap. Ik zou kijken of ie nog ergens wat heeft staan, beste The Wine List. De proeffles raakte - de haas indachtig - leger en leger. De Grote Hamersma: 9- James Suckling: 89 punten 
Pinot Grigio 2018/2019
Pinot Grigio uit Alto Adige is wereldberoemd en Franz Haas maakt een van de beste. Verfrissend, maar ook aromatisch met acacia honing, salie en amandelen in de smaak. Een spannende Pinot Grigio. Falstaff: 91 punten - James Suckling: 92 punten (2019) 
Pinot Noir Ponkler 2015 limited edition
Zijn allerbeste Pinot Noir draagt de naam Ponkler, een unieke, zeer gelimiteerde wijn die zich kan meten met de beste Pinot Noirs ter wereld. Ponkler is de naam van zijn hoogste Pinot Noir wijngaard en er worden slechts 2.500 flessen per jaar van gemaakt. "Aromas of ripe red and black berries stand out, underpinned by star anise and leather scents. In the mouth, it evokes cinchona barks and persuades with its full-body, its tannins, which are in constant development, its outstanding richness and its long-lasting finish." aldus Franz Haas.Wij hebben nog slechts 7 kistjes van 3 flessen, persoonlijk gesigneerd door 'der Franz'. De wijn komt nu op dronk en kan zeker tot 2030 bewaard worden. James Suckling: 95 punten (oogst 2015)
 
gerelateerde blogs
50 Badia a Passignano

Badia a Passignano

Badia a Passignano; het magische klooster waar monniken nog altijd waken over de gelijknamige wijn.

1. banner cervaro

Cervaro; de best scorende wijn van Italië

Cervaro della Sala is de hoogst scorende Italiaanse witte wijn! Maar wat maakt deze wijn zo bijzonder?

59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.