Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 493 wijnen
92 Wine spectator
92 James Suckling
93 Wine spectator
Guado al Tasso
Cont’Ugo Merlot
2019
Herkomst: Italië, Toscane
Druif: Merlot
Krachtig en complex rood
Een rijzende ster van Guado al Tasso uit Bolgheri! Bolgheri is bekend voor zijn topwijnen van internationale (Franse) druivenrassen, dit is een voorbeeld van hoe goed deze wijnen kunnen zijn. Weelderige Merlot vol zacht fruit en smeltende tannines. Zeer beperkt beschikbaar.
€ 39,95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Donkere robijnrode kleur met een paarse gloed. De geur toont intense aroma’s van pruimen, kersen en frambozen, naast tonen van Mediterraanse aromatische kruiden. Klinkende gebalanceerde smaak met diverse fruitaccenten.

Marco
Land Italië
Regio Toscane
Jaargang 2019
Druif Merlot
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 8-10 jaar na het oogstjaar te bewaren
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 14%
Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.
 
Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.
 
De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.
 
Het domein
Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. Dit zorgt voor een uniek microklimaat, met een verkoelende wind die ’s nachts vanaf de heuvels de druivenstokken koelt. Hierdoor kunnen de druiven perfect rijpen. De combinatie met de veelzijdigheid in bodemsoorten geeft de wijnen van Guado al Tasso hun kenmerkende aroma’s.
 
De wijnen
De wijnen die worden geproduceerd bij Guado al Tasso hebben allemaal een verwijzing naar de familiegeschiedenis. Op de fles zijn altijd de letters DG te zien. Deze staan voor ‘Della Gherardesca’, de oorspronkelijke bewoners van het landgoed. De naam Guado al Tasso is ontleent aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen. De grootte van het landgoed en de veelzijdigheid in bodemsoorten, maakt van deze plek een waar paradijs om verschillende druivensoorten te planten. Naast de Guado al Tasso wordt hier de 100% Merlot; Cont’Ugo gemaakt, de 100% Cabernet Franc; Matarocchio, de prachtige Vermentino, spannende Scalabrone rosé en het kleine broertje van Guado al Tasso; Il Bruciato.
 
Guado al Tasso
92 punten - Wine spectator (oogst 2017)
92 punten - James Suckling (oogst 2016)
93 punten - Wine spectator (oogst 2015)
92 punten - James Suckling (oogst 2015)
93 punten - Vinous (Stephen Tanzer & Antonio Galloni) (oogst 2015)
90 punten - Decanter (oogst 2016)

Anderen kochten ook