Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 627 wijnen
banner-blog.jpg

Investeren in wijn: wijnschrijvers; wie is wie?

Wijn is een complex product, met een gigantisch veel variabelen. Denk hierbij aan afkomst, microklimaat, druif, wijngaard beheer, oogstmoment, klimaatomstandigheden, wijnmaker, blend, gisting en opvoeding van de wijn. Dit is slechts een greep uit de variabelen. Wijnschrijvers, wijncritici of wijnplatformen bieden dus enige houvast en vertrouwen.

Maar hoe betrouwbaar en onafhankelijk zijn de wijnschrijvers of platformen?
En wat is hun businessmodel?
 
Bekende namen
Wijnliefhebbers kennen vaak wel enkele wijnschrijvers, zoals de Nederlandse Hubrecht Duijker en Harold Hamersma. Of de Amerikanen Robert Parker en James Suckling. En er zijn ook nog de invloedrijke lokale wijngidsen zoals Gambero Rosso (Italië), Guia Penin (Spanje) en Platter’s Wine Guide (Zuid-Afrika).
 
Platformen
Nieuw kunnen we ze niet meer noemen, maar sinds 10 jaar groeit hun invloed op de wijnmakers en wijnkopers. De bekendste is Vivino met miljoenen gebruikers. Zij maken gebruik van de vele wijnliefhebbers en destilleren hier hun waarderingen uit.
 
100 punten, medailles en 3 bekers
Iedere wijnschrijver of platform gebruikt een eigen systeem, dit maakt het niet overzichtelijker. Maar gelukkig bewegen ze naar elkaar toe en krijgt het Amerikaanse 100 punten systeem de overhand. Vaak hanteren ze dan nog wel hun eigen systeem, maar zetten ze het equivalent op de 100 punten schaal erachter.
 
Onze beoordeling voor wijnschrijvers
Hieronder geven wij per wijnschrijver of platform aan hoe zij beoordelen en wat de voor en nadelen zijn van hun systeem. Geheel in stijl met de verschillende ratings, hebben wij een eigen rating: Hierbij is +++ het meest betrouwbaar of invloedrijk.
Deze rating is ook geheel naar ons eigen inzicht.
 
Internationale wijnschrijvers:
The Wine Advocate
Bekend van oprichter Robert Parker, maar die is met pensioen. Tegenwoordig meerdere lokale reviewers zoals Monica Larner voor Italië.
Beoordeling: 100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: +++
Invloed: +++
www.Robertparker.com  (abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Ook wel bekend onder de naam Robert Parker’s Wine Advocate is een tweemaandelijks verschijnende publicatie uit de VS gericht op de consumentenmarkt. Robert Parker begon hiermee eind jaren ’70 en hij heeft de wijnwereld sterk beïnvloed. In de jaren daarna verzamelde zich een heel dreamteam van wijnprofessionals om hem heen, die allen mede verantwoordelijk waren voor het proeven en beoordelen. In november 2019 werd de beroemde Michelin gids de eigenaar.
 
Parkerpunten
Wine Advocate werkt met een punten schaal van 50 tot 100. Deze beroemde ‘Parkerpunten’, voor het eerst verschenen in zijn wijnjournaal The Wine Advocate, kunnen over het succes of het falen van een wijn beslissen. De scores en wijnbeoordelingen van de Wine Advocate behoren tot de meest betrouwbare inschattingen van de kwaliteit van een wijn. Met name wijnen boven de 90 punten profiteerden erg van deze puntenwaardering en dit was duidelijk waarneembaar in de verkoopcijfers van die wijnen. Dit Terwijl wijnen tussen 85-89 punten ook een zeer goede beoordeling hadden, maar hier veel minder profijt van hadden.

Gebruik van hout
WA’s puntenwaardering werd in de tijd van Robert Parker sterk beïnvloed door een bepaalde smaakstijl waarin overdadig ’hout-gebruik’ een rol speelde. Dit vlakte in de loop der jaren wel wat af, maar kon niet voorkomen dat WA’s beoordeling onder de 85 punten zorgde dat deze wijnen door het grote publiek en verzamelaars minder gekocht werden.
 
Wine Spectator
Op de website van Wine Spectator staan meer dan 400.000 proefnotities van wijncritici.
Beoordeling:
100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: +++
Invloed: ++
www.winespectator.com  (abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Wine Spectator is een lifestyle magazine uit de VS, opgericht in 1976, dat 15 keer per jaar wordt gepubliceerd, met artikelen over wijn, wijnbouw en wijnbeoordelingen. De redactie proeft ieder jaar meer dan 15.000 wijnen uit de hele wereld. Die worden deels ingezonden en deels door het tijdschrift zelf aangeschaft, zodat een breed scala wijnen aan bod komt. Het proeven gebeurt niet alleen in de VS, maar ook op locatie in Europa.
 
Wine Spectator top 100
Het magazine stelt sinds 1988 elk jaar een Wine Spectator Top 100 op. Dat zijn uitsluitend wijnen met een score van 90 of hoger: de Oscars van de wijnwereld. Ze hanteren grotendeels hetzelfde beoordelingssysteem als The Wine Advocate .
 
James Suckling
James was Chief Editor van Wine Spectator voor hij voor zichzelf begon
Beoordeling:
100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: ++
www.jamessuckling.com  (abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
James Suckling’s reviews zijn beroemd geworden toen hij nog werkzaam was als Chief Editor voor The Wine Spectator. Hij specialiseerde zich in wijnen uit Italië en Bordeaux, maar ook wijnen uit andere landen passeerden de revue. Net als Robert Parker en vele anderen, maakte hij gebruik van een 100 puntensysteem. Al vanaf de tijd dat James Suckling werkzaam was bij de Wine Spectator wordt James Suckling door velen gezien als de evenknie van Robert Parker. Zijn populariteit is groeiende.

Enthousiasme
James Suckling is enthousiaster over vele wijnen dan Robert Parker (Wine Advocate), als hij echt enthousiast is, wordt hem verweten vaker 95-100 punten te geven. Al spreekt voor hem dat er ook steeds meer wijnmakers uit verschillende gebieden zijn, die nagenoeg perfecte wijnen maken.
 
Wine Enthusiast
Amerikaans Magazine met een grote oplage.
Beoordeling:
100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
www.winemag.com (deels abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Wine Enthusiast is een magazine uit de VS opgericht in 1988, dat 14 keer per jaar verschijnt en zich richt op consumenten en retail. Heeft wereldwijd meer dan 800.000 abonnees. Behandelt; wijn reviews, restaurant-reviews en interviews met bekende sommeliers en wijnprofessionals en wijn & spijs. Is bekend om de Top 100 wijnrestaurants in de VS en het Wine Star Award diner, waar de jaarlijkse prijzen in de wijnindustrie worden uitgereikt. Er wordt beoordeeld volgens dit internationale 100- puntensysteem, daarbij vergeeft het proefteam de onderscheidingen ‘Editor’s Choice’, ‘Best-Buy’ en ‘Cellar Selection’, die in de Verenigde Staten zeer belangrijk zijn. Naast wijn wordt er ook bier en likeur geproefd. 
 
Vinous
Gezicht: Antonio Galloni (ex Wine Advocate)
Beoordeling:
100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
https://vinous.com/ (deels abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Vinous is het wijnplatform van Antonio Galloni opgericht in 2013. Antonio Galloni schreef als puber al zijn eerste artikel over Bordeaux en is inmiddels een wereldwijd vermaard wijnkenner en -recensent. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van The Wine Advocate van Robert Parker. Vinous – dat abonnees uit meer dan 100 landen heeft – is een schat aan wijninformatie te vinden over nieuwe wijnen, (verticale) proeverijen, video’s met wijnmakers, interactieve kaarten en restaurant suggesties en natuurlijk wijnbeoordelingen. Staat bekend om zijn uitgebreide en diepgravende artikelen.
 
Jancis Robinson
Gezicht: de Britse ‘Master of Wine’ Jancis Robinson.
Beoordeling: 20-puntensysteem, waarbij zeer zelden het hoogste puntenaantal vergeven wordt. Alles vanaf 15 punten is zeker de moeite waard.
Betrouwbaarheid: +++
Invloed: ++
https://www.jancisrobinson.com/ (abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Één van de weinige dames in deze mannenwereld, maar wel eentje die zeer invloedrijk is de afgelopen 40 jaar. Jancis heeft een totaal andere smaak dan haar mannelijke Amerikaanse collega’s. Elegantie, authenticiteit en eigenheid is voor haar belangrijk. Schrijft ook voor het Britse magazine Decanter.
 
Decanter
Brits wijn magazine
Beoordeling: 100-puntensysteem, waarbij de beste wijnen medailles ontvangen: Platinum Best in Show, Platinum, Goud, Zilver, Brons of Commended (Aanbevolen)
Betrouwbaarheid: +++
Invloed: ++
https://www.decanter.com/ (abonnement)
Businessmodel: adverteerders en abonnees
 
Echt Brits en ook met een focus op hun thuismarkt, maar toch internationaal zeer hoog aangeschreven. Voor wijnen welke verkrijgbaar zijn in Engeland een perfecte bron. Is zeer streng qua beoordelingen, dus ook wijnen die minder dan 90 punten of een gouden medaille scoren zijn de moeite waard.
 
Decanter Hall of Fame en Decanter Legend
De Hall of Fame van Decanter kent enkel de echt grote namen in de wijnwereld. De Decanter Legend zijn ultieme wijnen uit een legendarisch oogstjaar. Een grote eer om tot deze twee uitgeroepen te worden.
 
Lokale gidsen
Lokale gids zijn per definitie beperkt in hun invloed doordat zij slechts 1 land behandelen, maar door hun lokale ‘know-how’ zijn deze gidsen zeker de moeite waard om te raadplegen. In deze gidsen zijn ook de lokale helden zichtbaar. Vaak maken zij slechts een beperkte oplage van hun wijnen en exporteren ze nauwelijks. Hierdoor worden ze niet meegenomen door de Angelsaksische schrijvers. Voor wijnliefhebbers is de lokale gids de ideale vakantiegids.
 
Falstaff
Culinair magazine met speciale wijnafdeling.
Focus op Oostenrijk en Duitsland, maar ook o.a. Italiaanse wijnen worden beoordeeld.
Beoordeling: 100-puntensysteem waarbij 85-89 bovengemiddeld tot zeer goed is. Wijnen met een 90-95 zijn uitstekend en 96-100 buitengewoon.
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
https://www.falstaff.at/
Businessmodel: Sponsors en verkoop van de gids
 
Falstaff is hét Oostenrijkse wijn- en gastronomiemagazine, die zich als bron voor serieuze wijnbeoordelingen uit de Alpen gevestigd heeft. Het zwaartepunt ligt op Oostenrijkse wijn, echter worden er ook internationale wijnen geproefd (vooral de betere Duitse en Italiaanse wijnen). De jaarlijks verschijnende Falstaff wijngids biedt uitgebreide informatie over de wijngoederen en wijnen, beoordeeld volgens het internationale 100-puntensysteem.
 
Gambero Rosso
De Italiaanse wijnbijbel voor elk gebied in Italië.
Beoordeling: 1-3 ‘wijnglaasjes’ ‘Bicchieri’
1 wijnglaasje: goede wijn
2 wijnglaasjes: erg goede wijn
3 wijnglaasjes: extra-ordinaire wijn
Betrouwbaarheid: +++
Invloed: ++
www.Gamberorosso.it
Businessmodel: Sponsors en verkoop van de gids
 
Dit is voor de consument de bekendste Italiaanse wijngids, die jaarlijks verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van de Italiaanse wijnbranche. Het beoordelingssysteem is bijna legendarisch. Er worden 1-3 glazen verdeeld, waarbij de beroemde ‘Tre Bicchieri’ (3 rode glazen) de hoogste score is en aangeeft welke wijn de beste zijn in hun gebied. Wanneer een wijn 2 rode glazen krijgt toebedeeld, wil dat zeggen dat deze bepaalde wijn finalist is in de eindproeverij en tot de beste in zijn categorie behoort.
 
Luca Maroni
Luca zelf, met een geheel eigen (zoete) smaakpalet. 
Focus op Italië
Beoordeling: punten <100
Betrouwbaarheid: -
Invloed: -
http://www.lucamaroni.com
Businessmodel: verkoop van zijn officiële stickers voor de flessen en oorkondes
 
Luca Maroni is eigenzinnig en zeer gewaardeerd door makers van (licht) zoete rode en witte wijnen. Is vaak fan van wijnen met zeer hoge suikerniveaus en kijkt niet naar prijs of afkomst. Als u een aanbieding ziet met “99 punten en nog geen tien euro” dan weet u zeker dat het een rode wijn met veel restsuiker betreft die van Luca deze score heeft gekregen. Wordt niet serieus genomen in de wijnwereld, maar wel veel gebruikt in aanbiedingen.
 
Guía Peñín
De Spaanse wijnbijbel.
Focus op Spanje
Beoordeling: punten <100
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
http://guiapenin.wine/
Businessmodel: Sponsors en verkoop van de gids
 
De Guía Peñín van de Spaanse wijncriticus José Peñín is een jaarlijkse publicatie over Spaanse wijnen. José Peñín heeft in zijn thuisland ongeveer de status die Robert Parker in Amerika bezit. Zijn omvangrijke Spaanse wijnproeverijen zijn beroemd, ze behoren tot de meest uitgebreide van de wijnwereld.
 
Platter’s Wine Guide
Gezicht: John Platter
Focus op Zuid-Afrika
Beoordeling: 1-5 sterren
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
https://www.wineonaplatter.com/
Businessmodel: Sponsors en verkoop van de gids
 
John Platter is de pionier van de Zuid-Afrikaanse wijnjournalistiek. Zijn in 1980 voor het eerst verschenen wijngids ‘Platter’s South African Wines’, die sindsdien jaarlijks verschijnt, is het naslagwerk voor de Zuid-Afrikaanse wijn. Er wordt beoordeeld volgens een 1 tot 5 sterrensysteem, waarbij ook halve sterren worden vergeven. De beoordeling van 5 sterren is de hoogste onderscheidingen die een Zuid-Afrikaanse wijn van John Platter kan krijgen; de status van deze wijnen is daarom erg hoog.

De Nederlandse wijnschrijvers
 
De Grote Hamersma
Harold Hamersma en Esmee Langereis
Focus op in Nederland verkrijgbare wijnen
Beoordeling: punten 7-10
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: ++ (in Nederland)
https://degrotehamersma.nl/
Businessmodel: betalen voor deelname door wijnimporteurs
 
Harold Hamersma is Nederlands bekendste wijnjournalist en verantwoordelijk voor de uitgave van de jaarlijkse ‘’Grote Hamersma’’- gids. Hij is regelmatig te gast bij radio en tv en schrijft voor onder andere NRC Handelsblad en Het Parool. Hij schreef diverse boeken, waaronder dus de jaarlijkse wijngidsen De Grote Hamersma en De Kleine Hamersma, en Wijnreis door mijn lichaam. De wijnen die Hamersma beschrijft worden beoordeeld naar prijsklasse. Alleen de lekkerste wijnen krijgen een plekje in De Grote Hamersma met een 7 als ondergrens en een 10 als het hoogst haalbare. De scores zijn toegekend op basis van eigenheid, kleur, geur, smaak en afdronk. Extra punten zijn er voor wijnen die bijzonder goed bleken ‘voor dat geld’ en/of ‘in zijn soort’.
Bekend door zijn eigen manier van omschrijven van de wijnen, opvallend en totaal anders dan het gangbare wijnjargon.
 
Perswijn
Het enige echte wijnmagazine van Nederland.
Focus op in Nederland verkrijgbare wijnen, hoger segment.
Beoordeling: 1 tot 5 sterren en ze hanteren ook een puntentelling tot 20
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: + (in Nederland)
www.wijnpers.nl 
Businessmodel: Betaalabonnement voor het tijdschrift en website.
 
Het belangrijkste onafhankelijke wijntijdschrift gemaakt door echte wijnnerds onder leiding van Ronald de Groot. Diepgaande artikelen en minder bekende (maar wel unieke) wijnhuizen krijgen ruim de aandacht. Naast het tijdschrift brengt Perswijn ook een wijnrestaurantgids uit. Met de beste adressen voor goed eten én een zorgvuldig samengestelde wijnkaart.
 
Hubrecht Duijker
Dé wijnpionier van Nederland, kreeg Nederland aan de wijn.
Focus op in Nederland verkrijgbare wijnen.
Beoordeling: ‘geselecteerd’
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: + (in Nederland)
https://www.hubrechtduijker.com/
Businessmodel: Bannerverkoop, wijn inzenden is gratis
 
Sinds de jaren ’70 actief als wijnschrijver en geeft nog altijd elke maand een online magazine uit met zijn geselecteerde wijnen. Heeft meer dan 120 boeken geschreven, waaronder enkele invloedrijke op het gebied van wijn. In de jaren ’90 de schrijver van de wijnalmanak met wijnen onder de 5 en 10 gulden. Kom daar nog maar eens om.

De Wijngids
Beste 400 wijnen volgens de 3 masters of wine in Nederland.
Focus op in Nederland verkrijgbare wijnen.
Beoordeling: tot 10
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: + (in Nederland)
https://www.dewijngids.com/
Businessmodel: betalen voor deelname door wijnimporteurs
 
Master of Wine (MW) is de hoogst haalbare titel binnen de wijnwereld. Alle wijnen in deze gids zijn blind geproefd door de drie Nederlandse Masters of Wine: Cees van Casteren MW, Frank Smulders MW en Job de Swart MW. In 2019 was de eerste uitgave, in 2021 wordt een nieuwe verwacht.
 
De wijnconcoursen
Er zijn ontelbaar veel concoursen in de wereld van wijn. Kijk maar naar het aantal medailles en stickers op de flessen. Zo zijn er zeer lokale concoursen waar wijnmakers elkaars wijnen beoordelen, maar ook groots opgezette professionele concoursen waar alles volgens een strak protocol gaat.
 
Mundus Vini
Het grootste Europese wijnconcours..
Focus op in Europa verkrijgbare wijnen
Beoordeling: medailles zilver, goud en ‘grand’ goud
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
www.meininger.de
Businessmodel: betalen voor deelname door wijnhuizen
 
Een van de grootste Europese concoursen. Het concours wordt georganiseerd door Meininger, een internationaal wijntijdschrift. Er worden zeer veel wijnen gekeurd in allerlei prijsklassen. De beste krijgen een medaille die op de fles geplakt mag worden of in de communicatie worden gebruikt.

IWSC
Het grootste Britse wijnconcours met bekende proevers.
Focus op in Engeland verkrijgbare wijnen
Beoordeling: schaal tot 100 en medailles Brons, zilver, goud en Outstanding
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: +
https://iwsc.net/
Businessmodel: betalen voor deelname door wijnhuizen
 
The International Wine & Spirit Competition is een hoog aangeschreven concours met bekende proevers. Alles wordt blind geproefd en in een lab getest.
 
De platformen
Relatief nieuwe vorm van beoordelingen van wijnen, de bekendste is Vivino, maar er zijn er meer. Gaan uit van de kennis van de massa, dus geen professionele reviews, maar door de veelheid aan reviews van wijnliefhebbers geeft het een idee van de kwaliteit van een wijn.
 
Vivino
Het grootste wijnplatform ter wereld
Beoordeling: 1-5 sterren
Betrouwbaarheid: ++
Invloed: ++
www.vivino.com 
Businessmodel: Data van gebruikers, wordt o.a. ingezet om aanbiedingen te doen waarvoor een bijdrage aan de verkoper wordt gevraagd. Ook wordt er gesproken over een beursgang.
 
De cijfers van Vivino zijn duizelingwekkend in tien jaar tijd: 1,5 miljard scans, 50 miljoen gebruikers en 13 miljoen wijnen in de database. Al deze data wordt ingezet om passende aanbiedingen te doen aan de gebruikers. Het 5 sterren Vivino systeem heeft voor en nadelen. Als er heel veel reviews zijn van een wijn is het zeker betrouwbaar als referentiepunt voor aankoop. Wel is het (net als met de wijnschrijvers) de vraag of de wijn bij uw smaak past. Vivino werkt momenteel aan een betere afstemming hiervan, maar daar hebben ze wel uw scans voor nodig.
 
Wij sluiten graag af met onze nummer 1 tip: vertrouw op uw eigen smaak, en wat u lekker vindt is het allerbelangrijkste. (al kan een wijnschrijver of wijnkoper die past bij uw smaak wel helpen)
gerelateerde blogs
22 Guado al Tasso 2016 de beste score ooit

Guado al Tasso 2016: de beste score ooit

Deze week kregen wij het bericht dat de oogst 2016 Guado al Tasso Superiore de hoogste score ooit heeft ontvangen!

1. banner cervaro

Cervaro; de best scorende wijn van Italië

Cervaro della Sala is de hoogst scorende Italiaanse witte wijn! Maar wat maakt deze wijn zo bijzonder?

lapostolle blogbanner z tekst

Clos Apalta: 3x perfecte 100 punten!

Clos Apalta is een unieke wijn, gemaakt op een unieke plek en nestelt zich nu tussen de absolute wereldtop.

28 Solaia 2016 100=punten

Solaia 2016 scoort ook de perfecte 100 punten

Van alle Super-Tuscans heeft geen enkele wijn tegenwoordig een hoger aanzien dan Solaia van het wijnhuis Antinori!