Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen
28-Solaia-2016-100=punten.jpg

Solaia 2016 scoort ook de perfecte 100 punten

Na de 100 punten voor de oogst 2015 geeft vooraanstaand wijnschrijver James Suckling de Solaia 2016 namelijk ook de perfecte 100 punten.
 
De absolute top oogst 2016 van de andere Antinori icoonwijnen Tignanello (96-98punten) en Guado al Tasso(98punten) hebben wij al eerder geïntroduceerd. Nu is het tijd voor de 2016 Solaia. De wijn is vernoemd naar de ‘zon’ (Sole) een eerbetoon aan dit zonnige wijngaard gelegen in Toscane. Deze wijn is zo groot geworden door Antinori’s familiepassie, 26 generaties aan ervaring, aandacht voor details en hun innovatieve zienswijze op wijn. In 1978 is de wijn voor het eerst geproduceerd als Vino di Tavola, omdat hij gemaakt werd van de destijds in Toscane 'verboden' Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Na een aantal kleine wijzigingen die de nuances van individuele jaargangen weerspiegelden, kwam Solaia’s huidige identiteit tot leven in een blend waar we de wijn nu van kennen: 75% Cabernet Sauvignon, 20% Sangiovese en 5% Cabernet Franc.
 
De wijn is jaar na jaar verder verfijnd en wordt alleen in topjaren geproduceerd. De drie componenten van de blend voltooien afzonderlijk hun karakter tijdens een vergisting van 18 maanden in nieuw Franse eikenhouten vaten. Een paar maanden voor het bottelen worden de wijnen met elkaar geblend. Vervolgens worden ze nog 12 maanden in de kelders van Antinori opgeslagen om verder te kunnen rijpen. Wat resulteert in een robijnrode wijn met veel persoonlijkheid: met een rijk boeket aan aroma's van rode en zwarte vruchten en specerijen als vanille, zwarte peper en zoethout. Het is een complexe wijn met een fantastisch bewaarpotentieel, die zich nog verder ontwikkelt in de fles.
 

Nu 40 jaar later na het eerste succes van de Solaia, wachten we in spanning op de meest besproken oogst uit Toscane. Het wordt als een warm en genereus groeiseizoen bestempeld wat rijpe en smaakvolle druiven produceert. De zeer beperkte beschikbaarheid, het bewaarpotentieel, een super oogstjaar en de grote vraag maken dit een erg schaarse icoonwijn. Wij hebben vanwege onze lange samenwerking met de familie Antinori en als officiële importeur een allocatie van deze wijn kunnen bemachtigen. Deze unieke 2016 oogst mag je als liefhebber in onze ogen echt niet missen. Helaas is de 2016 oogst direct na binnenkomst direct uitverkocht, wel hebben wij enkele gerijpte jaargangen op voorraad.

 
gerelateerde blogs
59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

71 Tignanello 2017

Tignanello 2017: 96 punten en zeer schaars

Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Wat is het geheim?

12 Matarocchio

Antinori Guado al Tasso Matarocchio 2016

Wij informeren u als liefhebber van de Guado Al Tasso Matarocchio 2016 van Antinori als eerste over deze wijn.

66 De Super Tuscans Tignanello vs Solaia

Dé Super Tuscans: Tignanello vs Solaia

Solaia volgde enkele jaren later en wordt nu gezien als dé ultieme Super Tuscan. Maar wat is het verschil tussen beide Antinori legendes?