Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
33-Somontano-ontdek-het-verborgen-Spanje.jpg

Somontano: ontdek het verborgen Spanje

Spanje heeft zeer beroemde wijnstreken en producenten; denk hierbij aan Vega Sicilia uit Ribera del Duero, Bodegas Roda uit Rioja, Belondrade y Lurton uit Rueda en Terras Gauda uit Rías Baixas. Stuk voor stuk prachtige wijnen en wereldberoemd.

Somontano
Een van deze onbekende gebieden die onze aandacht trok is Somontano, gelegen aan de voet van de Pyreneeën. Veel wijngaarden in dit gebied zijn hierdoor glooiend en hoger gelegen dan normaal. Somontano betekent dan ook letterlijk ‘onderaan de berg’. Een berg die beschermt tegen de koude noordenwind en zorgt voor bijzondere microklimaten.

Garnacha én Bordeaux-druiven
Ook al plantten de Romeinen hier al druivenstokken aan, de wijnbouw kwam pas echt op gang dankzij de verwoestende phylloxera-uitbraak in de Franse wijngaarden aan het eind van de 19e eeuw. Franse wijnboeren staken in die tijd de Pyreneeën over op zoek naar meer geluk en namen hun wijnstokken mee. Vandaar dat diverse Bordeaux-rassen – naast de echte inheemse druivenrassen zoals Tempranillo en Garnacha – ook bijna als autochtoon worden gezien.

Awards en erkenning
De twee wijnhuizen uit Somontano die wij u hierbij presenteren, Blecua en Secastilla, zijn de afgelopen jaren ontdekt door sommeliers én door de alom gerespecteerde wijnrecensenten. Zij zijn unaniem lyrisch over de originaliteit en kwaliteit van deze wijnen. Ook wordt de gastronomische inzetbaarheid geroemd door sommeliers uit binnen- en buitenland.
 
Direct bestellen


De icoonwijn: Blecua
Deze indrukwekkende, krachtige assemblagewijn is dé icoonwijn van Somontano geworden. De druiven zijn afkomstig van de acht beste wijngaarden, waarvan alleen wijn wordt alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaargangen zoals 2011 en 2014.

De wijn komt tot stand door een drievoudig selectieproces: de allerbeste ranken, de allerbeste druiven en de allerbeste vaten. De wijnmaker heeft keuze uit Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot en Syrah. Afhankelijk van het oogstjaar wordt bepaald met welke druiven en in welke verhouding de uiteindelijke wijn wordt samengesteld.
 
Blecua 2014
De exacte blend is het geheim van de wijnmaker, maar Tempranillo, Cabernet-Sauvignon en Garnacha maken het grootste deel uit. Een ongelooflijk rijke en krachtige wijn bij voorkeur minimaal 1 uur vantevoren ontkurken en decanteren wordt aanbevolen als u er nu al van wilt genieten. Verdere opleg is mogelijk tot 2030. De wijn is complex in de neus met een uitgesproken intensiteit van mineralen, rijp rood fruit en donkere chocolade. Zachte tannine maken deze wijn elegant en groots. 
 
James Suckling 90 punten
Mundus Vini - Gold (oogst 2010 & 2011 & 2013) 
Concours Mondial de Bruxelles - Gold (oogst 2009 & 2010 & 2011)
 

 

Secastilla
De wijngaarden van Secastilla werden in de jaren '90 van de vorige eeuw herontdekt. De wijngaarden waren verlaten, maar er stonden nog knoesten van wijnstokken tussen de andere begroeiing. Hier zagen de wijnmakers het 'goud' van Secastilla: de oude stokken van maar liefst 80 jaar oud.

Het geheim: hoog gelegen en oude stokken
Door de hoge ligging, op meer dan 700 meter hoogte gelegen, op de uitlopers van de Pyreneeën, hebben deze wijngaarden een uniek microklimaat. De afwisseling van koude nachten en warme dagen zorgen voor een optimale rijping. Het terroir is een mix van kleine en grote stenen, waardoor de wijnstok hard moet werken om te wortelen. De oude stokken hebben diepgelegen wortels en een erg lage opbrengst; slechts 1 fles per wijnrank. Dit zorgt voor de intensiteit in de wijnen.

Pago de Secastilla
Een Pago is een erkenning van exceptionele wijngaard in Spanje, zeg maar in Bourgogne termen: een Premier of Grand Cru. De organisatie 'Grande Pagos de Espana' is onafhankelijk en zet zich in om de mooiste wijngaarden van Spanje te beschermen. Secastilla is één van de in totaal slechts 32 erkende Pagos.

De 3 Secastilla wijnen:
 
La Miranda de Secastilla Blanca 2018
Gemaakt van Garnacha Blanca, de druif waar ook veel witte Rhône wijnen van gemaakt worden. Hier behoudt hij zijn zuren door de hoge ligging, waardoor de wijn naast het ronde gele fruit een mooie aangename frisse afdronk heeft. De wijnmakers laten de wijn enkele maanden 'sur lie' rijpen, dus op z'n eigen gist en droesem, dit geeft veel extra smaak. Daarna nog enkele maanden op Frans eikenhout om de wijn diepgang te geven. Geweldig hoogstaand glas wijn, zeker gezien de zeer scherpe prijs.
Mundus Vini: Gold (oogst 2017)
 
La Miranda de Secastilla Tinta 2017
De wijn vertoont een violette rand die kenmerkend is voor zorgvuldig gemaakte Garnacha Tinta. In de neus vertoont het intense aroma's die doen denken aan rood fruit, aangevuld met wilde bloemen. De wijn is zacht in de mond met een aangename afdronk. De 2017 is net op de markt, maar nu al heerlijk en zal zich zeker nog 5 jaar ontwikkelen.
Mundus Vini: Gold (oogst 2016)
James Suckling: 93 punten (oogst 2016)
 
Secastilla - Old Vines 2016
Dit is een rijpe, verfijnde Garnacha van hooggelegen bush vine-wijngaard - op 800 meter hoogte - uit een bijzonder microklimaat. Om en tussen de druivenranken groeien olijven- en amandelbomen. De leeftijd van de stokken is juist bij een druif als Garnacha enorm belangrijk voor de kwaliteit. De rijping vindt plaats op gedeeltelijk nieuwe vaten. De wijn wordt niet geklaard en slechts licht gefilterd. Het resultaat is een krachtige en intense rode wijn. Vol fruit en met een lange aangename afdronk.
Bacchus: Goud (oogst 2015)
Mundus Vini: Gold (oogst 2013)
Decanter: 96 punten (oogst 2013)
 
Naar de wijnen
 

Onze tips
Zeker enkele doosjes van Miranda de Secastilla Blanca, een heerlijk glas wijn voor het komende jaar. De rode Miranda is ook heerlijk en van de Blecua en Secastilla Old Vines krijgt u van een doosje ook zeker geen spijt de komende jaren.

 
gerelateerde blogs
59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst.

Investeren in wijn: 2022

In deze blog leest u informatie over de vijf wijntrends voor het jaar 2021.

67 Beronia blogbanner z tekst

La Rioja en Bodegas Beronia

Rioja is een van de populairste wijngebieden onder wijnliefhebbers en terecht wat ons betreft. Lees hier waarom.

Blucua wijnstruik

Voortreffelijke wijnen van Didier Joubert

Didier Joubert is een pseudoniem van een beroemd wijnmaker uit Zuid-Frankrijk, wij maken samen met hem deze voortreffelijke serie wijnen.

7 traditie innovatie blogbanner

Traditie en innovatie.

De kracht van de familie Antinori is dat zij naast de mooie tradities altijd kijken naar mogelijkheden om te innoveren.