Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 603 wijnen
77-Syrah-Shiraz-blogbanner-z-tekst.jpg

Syrah/Shiraz

Syrah staat op de derde plek van meest aangeplantte druivenrassen in Frankrijk, na Merlot en Grenache. Het is een druif die zich makkelijk aanpast aan de omgeving en een voorkeur geeft aan een warmer klimaat. De Rhône in Frankrijk is dan ook het meest noordelijke gebied waar deze druif nog volledig kan rijpen.
 
Syrah of Shiraz? 
Vroeger werd de naam Shiraz alleen gebruikt in de ‘nieuwe wijnwereld’ en Syrah alleen in ‘oude wijnwereld’. Tegenwoordig gebruiken ook nieuwe-wereldlanden steeds vaker de naam Syrah voor een wijn gemaakt van deze druif in Franse stijl. Er zijn geen officiële regels voor het gebruik van de naam, het heeft dus meer te maken met het type wijn.
 
Smaakprofiel
In het glas geeft deze druif een diepe robijnrode kleur met aroma’s van viooltjes, pruimen, bramen en zwarte peper. In Zuid-Afrika vindt deze druif ook een thuisbasis. Na Cabernet Sauvignon is Shiraz de meest aangeplante blauwe druifsoort. In de warmere regio’s zoals in Zuid-Afrika zal deze wijn meer aroma’s van geconcentreerd, overrijp fruit geven en bij verjaring kunnen er aroma’s van leer ontstaan.
 
Syrah in de Rhône
In de noordelijke Rhône in Frankrijk is Syrah het enige blauwe druivenras die wordt toegelaten voor de appellaties 'Grand Cru' en 'Premier Cru'. Het bijzondere aan Syrah en de Noordelijke Rhône is dat het hier is toegestaan maximaal 20% van het witte druivenras Viognier aan het blauwe druivenras Syrah toe te voegen tijdens het maken van de wijn. Uniek binnen de regelgeving van wijnen, aangezien het bijna nooit is toegestaan om witte en blauwe druivensoorten te combineren. Viognier voegt fruitige en bloemige aroma's toe aan de uiteindelijke wijn. 
In de Zuidelijke Rhône is dit niet toegestaan. Hier is de druif vaak onderdeel van de gangbare 'GSM blend' (Grenache, Syrah en Mourvèdre). In deze GSM blend voegt Syrah structuur, tannines en aroma's van viooltjes, pruim en bramen.
 
Paul Jaboulet Aîné 
De Rhône is een van de wijngebieden waar eigenlijk maar drie wijnboeren toonaangevend zijn, in zowel de Noordelijke als Zuidelijke Rhône. Namelijk; M. Chapoutier, E. Guigal en Paul Jaboulet Aîné. Paul Jaboulet Aîné is befaamd om de prachtige Hermitage La Chapelle wijn. In 2006 heeft de familie Frey het wijnhuis overgenomen en sindsdien is Caroline Frey verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie. Zij is geboren in Reims - Champagne en vertegenwoordigt een nieuwe generatie vrouwelijke wijnbouwers. In 2020 behoort ze tot de 50 meest invloedrijke vrouwen in wijn en gedistileerde dranken (The WWS 50 List of Excellence). Ze is voorstander van biologische wijnbouw en combineert moderne met traditionele methodes voor de beste resultaten. Ga hier naar alle wijnen van Paul Jaboulet Aîné. 
 
Bordeaux blends & Hermitage 
Tot aan het begin van de 19e eeuw werd er in de Bordeaux een klein deel Hermitage aan de Blend toegevoegd. Deze wijnen droegen dan de term 'hermitagé'. Het toevoegen van Syrah was bedoeld om meer body, tannine en aroma's toe te voegen aan de blend. Bovendien konden de wijnproducenten meer vragen voor de wijn als er een deel 'Hermitage' toegevoegd was aan de wijn.
 
Syrah/Shiraz Selectie
Met trots bieden wij een selectie van de mooiste Syrah en Shiraz wijnen uit ons assortiment. Geniet van verschillende landen, stijlen en jaargangen. Bijvoorbeeld het wijnhuis Paul Jaboulet, geeft u de mogelijkheid om twee verschillende stijlen van Syrah te proberen. ‘Paul Jaboulet Aîné Secret de Famille 2019’ is een lichte fruitige Syrah zonder invloeden van eikenhout. Als tegenhanger een complexe Syrah gemaakt van de druiven van oude wijnranken, met lagering op hout en ook nog eens uit het jaar 2010; Thalabert. Deze twee uitersten kunnen u precies laten beleven hoe veelzijdig de Syrah druif kan zijn! Ontdek nu de veelzijdigheid van Syrah/Shiraz extra voordelig tot 25 februari.
 
Bekijk alle Syrah/Shiraz wijnen
 
Onze tip:
Wijnen gemaakt van Syrah staan bekend als wijnen met een groot bewaarpotentieel. Bestel daarom een doosje zodat u de ontwikkeling van de wijn gedurende de jaren goed kunt volgen.
gerelateerde blogs
65 Pinot Noir blogbanner z tekst

Pinot Noir

De elegantie van Pinot Noir

72 Magische Amarone wijnen blogbanner z tekst

De magie van Amarone

De huidige president Sandro Boscaini wordt 'mister Amarone' genoemd en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan deze unieke wijnen!

Bestsellers Jaboulet blogbanner z tekst

De Rhône van Paul Jaboulet Aîné

Ontdek de Rhône met wijnen van Paul Jaboulet Aîné

59 Voorspelling 2022 blogbanner z tekst

Voorspellingen voor het wijnjaar 2022

Lees hier al onze voorspellingen voor het wijnjaar 2022.