Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
72-Magische-Amarone-wijnen-blogbanner-z-tekst.jpg

De magie van Amarone

Samen met Barolo is de Amarone de meest bekende wijn van het noordelijke deel van Italië. In deze blog leest u alles wat u wilde weten en meer over Valpolicella en de Amarone.
 
Bestel direct
 
Locatie
Valpolicella ligt in het Noorden van Italië direct boven Verona, ten oosten van het Gardameer. Valpolicella is opgedeeld in twee verschillende DOC’s namelijk; Valpolicella DOC en Valpolicella Classico DOC
 
Valpolicella Cassico DOC is een gebied gelegen in de voeten van de Alpen. Het landschap is hier heuvelachtig en in de bodem vindt u een mix van kalksteen, klei en vulkanische ondergrond. Deze factoren zorgen dat het klimaat hier koeler is waardoor de druiven langzamer rijpen. Door deze langzame rijping ontwikkelen de druiven een grotere concentratie.
 
Valpolicella DOC is gelegen op het vlakkere land in de Valpolicella regio, hier bestaat de bodem voornamelijk uit zand en grind. De temperatuur hier is warmer dan in Valpolicella Classico en daardoor zullen de druiven sneller rijpen.
 
Druivenrassen
De meest aangeplante druiven in Valpolicella zijn; Corvina Veronese, Rondinella, Corvinone, Oseleto en Molinara.
 
Corvina Veronese; Beter bekend als Corvina. Is het hoofdingrediënt van de befaamde Amarone wijnen. Het is een druif die met een dikke schil waardoor hij erg geschikt is voor de Appasimento Methode die in deze streek zeer gebruikelijk is. In de blend van Amarone voegt deze druif aroma’s van viooltjes, kers, pruim en kruiden toe maar ook taninnes en voornamelijk een goede zuurgraad.
 
Rondinella; Rondinella is een zeer betrouwbare druifsoort. Deze druif is goed bestand tegen ziektes en heeft een hoge opbrengst. In de blend is het een redelijk neutrale druif met een kersenaroma. Echter kan ontwikkeld deze druif veel suiker en is daarom zeer geschikt voor de Recioto wijnen.
 
Corvinone; Vrij vertaald betekend Corvinone ‘De grote Corvina’ , afgeleid van de grote trossen die deze druif produceerd. Anders dat de naam misschien doet verwachten is deze druif geen familie van de Corvina druif. Corvinone is een moeilijke druif om te verbouwen, het is erg vatbaar voor verschillende ziektes en de rijping is niet uniform, wat de oogst erg lastig maakt. Toch is het een uitstekende partner in een blend. Het voegt namelijk veel taninnes en aroma’s van kersen toe. Ook leent deze druif zich uitstekend voor de appasimento methode.
 
Oseleto; Unieke druif die is herontdekt door onder ander wijnproducent Masi. Dit is een kleine, zeer krachtig smakende druif die door zijn lage opbrengst bijna was verdwenen. In een blend voegt deze druif extra kracht en complexiteit toe.
 
Molinara; Molinara is een druif met zeer hoge opbrengsten. Daardoor is geeft deze druif minder kleur aan de wijn. Aangezien Valpolicella wijnen vaak bekend staan om hun donkere kleur wordt er steeds minder aangeplant van deze druif. In de blend voegt deze druif een bepaalde lichtheid toe, een goede zuurgraad en aroma’s van rode bessen.
 
Appasimento methode
Valpollicella staat bekend om zijn wijnen die de appasimento methode hebben ondergaan. Deze wijnen hebben een ‘passito’ stijl. Het doel van de methode is om de smaken te concentreren.
Voor deze methode worden de druiven extra vroeg geoogst. Deze druiven hebben een hoge zuurgraad wat nodig is om uiteindelijk een smaakvolle wijn te krijgen. Daarnaast zijn de trossen nog helemaal intact op dit moment dit verlaagt het risico op schimmel. Dan breekt er een periode van wachten aan. De druiven worden voor 3-4 maanden ingedroogd. De wijnmaker kan besluiten om de druiven aan de wijnrank te laten drogen, maar gebruikelijker is het om de druiven in een goed doorluchtte ruimte in te drogen. Gedurende deze maanden worden de druiven regelmatig gecontroleerd en gedraaid, waarmee het risico op schimmel verkleint. De druiven verliezen in deze periode 1/3 van het gewicht. Het water in de druif verdampt waardoor de concentratie van suiker, zuur, kleur, tannines en aroma’s wordt vergroot. De ingedroogde druiven volgen vanaf hier het normale vinificatie proces.
 
Beroemde Wijnen
De meest beroemde wijn uit Valpolicella is de Amarone, maar naast amarone hebben zij ook de Ripasso en de recioto die uniek zijn voor dit gebied.
 
Amarone della Valpolicella DOC; Amarone’s zijn zeer geconcentreerde stevige wijnen gemaakt van ingedroogde druiven (appasimento methode). Daarnaast moeten alle Amarones een rijping van 2 jaar op vat ondergaan voordat ze op de markt komen. Voor een reserva is dit zelfs 4 jaar. Ze hebben een enorm bewaarpotentieel en kunnen makkelijk nog 40 jaar ontwikkelen. Een Amarone is een must try, een wijn die zich onderscheidend van de rest en een wijn voor een speciaal moment.
 
Ripasso della Valpolicella DOC; Ripasso is een prachtige wijn waar we wat vaker en wat makkelijker van kunnen genieten als de Amarone. Ripasso heeft de geconcentreerde smaken net als de Amarone maar is wat lichter en makkelijker te drinken. Maar zonder Amarone zou Ripasso niet bestaan.
Ripasso is een rode wijn gemaakt van druiven uit Valpolicella. De schillen die overblijven na het persen van de Amarone druiven worden nogmaals benut in de Ripasso. Deze schillen worden na de vergisting toegevoegd aan de most van de Ripasso wijn. Deze schillen worden ingeweekt waardoor er een tweede vergisting op gang komt. Hierdoor voegen deze druivenschillen extra kleur aroma’s en tannines toe aan de wijn.
 
Recioto; Recioto is de traditionele zoete rode wijn uit Valpolicella. Het wordt gemaakt op precies dezelfde wijze als Amarone alleen hier worden niet alle suikers omgezet naar alcohol waardoor de wijn zoeter blijft. Doordat de vraag naar deze wijn minder groot is als de Amarone is de productie van deze wijn meestal kleinschalig en ambachtelijk.
 
Kostbaar
Een Amarone onder de €30,- is schaars en zelden echt lekker. Verwacht tussen de €30,- en €50,- per fles te betalen. Waarom? a. Er zijn twee keer zoveel druiven nodig vanwege het indrogen b. 100 - 120 dagen drogen c. De druiven zijn kostbaar omdat deze schaars zijn d. Minimaal drie tot vijf jaar rijping in de kelder
 
Bestel Amarone
gerelateerde blogs
52 Magische Masi Amarone

Magische Masi Amarone

De huidige president Sandro Boscaini wordt 'mister Amarone' genoemd en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan deze unieke wijnen!

25 6 dingen die u niet wist over Amarone

6 dingen die u niet wist over Amarone

Amarone is een van de bekendste en kostbaarste wijnen van Italië. Wat maakt deze wijnen zo kostbaar?

23 De ultieme Amarone Riserva

Dé ultieme Amarone Riserva

Als je aan Amarone denkt, denk je aan Masi. Maar hoe komt dit familiebedrijf aan deze naamsbekendheid?

69 Prunotto

Barolo van wijnhuis Prunotto

In het Noordwesten van Italië ten zuiden van Turijn, ligt een van de meest bijzondere streken van Italië; Piemonte!