Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 639 wijnen
93 - 95 Robert Parker
exclusive collection

Domaine Faiveley Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru 2020

Herkomst: Frankrijk, Bourgogne
Druif: Chardonnay
Smaakvol en complex wit, Brioche, Wit Bloemen, Mineralen, Vol
Afskomstig van dé meest prestigieuze wijngaard van de witte Bourgognes. Een prachtige Grand cru die u niet zal telleurstellen. en elegante maar krachtige neus combineert wit en geel fruit, met witte bloemen (acacia en oranjebloesem) en vers gebakken brioche. De smaak is delicaat maar onderscheidend en wordt gekenmerkt door aroma's van gestoofd fruit en gekonfijte citroen.
€ 415,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100
De meest prestigieuse wijngaarden van de Bourgogne voor witte wijn zijn Bâtard-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Les Pucelles. Als u in het midden van deze wijngaard staat is het indrukwekkend dat zo een klein stuk land zo veel teweeg kan brengen. Een aanrader om een snelle stop te maken wanneer u in de buurt bent. Mocht u nu alvast een kijkje willen nemen heeft u via deze link ook een mooi zicht op deze meest prestigieuze wijngaarden. 
 
Tijdens een bezoek aan het gebied werd ons het verhaal achter de namen van deze wijngaarden verteld. Bâtard-Montrachet is letterlijk vertaald de bastaard van Montrachet. De dochter (Les Puccelles, de maagden) van de landheer van Montrachet had voor het huwelijk het bed met een jongeman gedeeld, waarna zij in verwachting was van zijn kind. Dit werd niet geaccepteerd en zij moesten vluchten uit de commune. Later stapte zij alsnog in het huwelijksbootje, waardoor het schandaal was opgelost en konden zij wederkeren. Waarna Bienvenues-Bâtard-Montrachet  (welkom bastaard van Montrachet) is vernoemd. Een leuke anekdote voor tijdens het diner terwijl u geniet van een glas Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru. 
 
Proefnotitie: 
De druiven gebruikt voor deze wijn worden met uiterste precisie met de hand geoogst en gesorteerd. Daarna vindt de fermentatie plaats in Franse eikenhouten vaten. De wijn heeft een bleke, heldergele kleur. Een elegante maar krachtige neus combineert wit en geel fruit, met witte bloemen (acacia en oranjebloesem) en vers gebakken brioche. De smaak is delicaat maar onderscheidend en wordt gekenmerkt door aroma's van gestoofd fruit en gekonfijte citroen. De afdronk is fris en levendig met uitzonderlijke lengte.
Clos Vougeot Gate @SergeChapuis
Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Jaargang 2020
Druif Chardonnay
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 12 - 14°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog tot 15 jaar na oogstjaar te bewaren.
Wijn & Spijs Lekker bij Langoustine, kreeft en truffel
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 13,5%
Historie
Domaine Faiveley is in de bijna tweehonderd jaar van haar bestaan uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en gerenommeerde wijndomeinen in de Bourgogne. Het bedrijf werd in 1825 opgericht door Pierre Faiveley en is inmiddels in handen van de zevende generatie, Erwan Faiveley en zijn zus Eve. Faiveley is gevestigd in het hart van de Bourgogne, tussen Dijon en Beaune in Nuits-Saint-Georges. Het bedrijf bezit 12 hectare aan Grand Cru wijngaarden en bijna 27 hectare Premier Cru wijngaarden, waaronder drie ‘monopoles’, wat wil zeggen dat alle grond binnen deze wijngaarden aan een eigenaar toebehoort. Faiveley breidde haar grondbezit uit van Nuits-Saint-Georges naar Côtes de Nuits, Côtes de Beaune en Chalonnaise, waardoor het bedrijf momenteel maar liefst circa 127 hectare aan wijngaarden bezit. Er worden prachtige wijnen geproduceerd, waaronder de meest prestigieuze appellations, zoals;
 
Clos des Cortons Faiveley Grand Cru
Faiveley is tevens de trotse eigenaar van een van de twee Grand Cru’s in de Bourgogne, samen met Romanée-Conti, die de familienaam mag dragen – de iconische ‘Clos des Cortons Faiveley Grand Cru’. De wijn is afkomstig van de wijngaard van drie hectare op de oostelijke zijde van de legendarische heuvel Corton, de grootste Cru van de Bourgogne en de enige rode Grand Cru in de Côte de Beaune. De familie kocht de wijngaard als Corton Clos des Cortons Monopole in 1874, het is een van de oudste appellaties van Faiveley. De familienaam werd op aandringen van de president van het Syndicat de Corton toegevoegd om de indruk te vermijden dat Faiveley het monopolie had op Corton. De wijngaard levert gemiddeld tussen de zeventien en negentienduizend flessen per jaar.
 
Bourgogne
Het wijngebied in de Bourgogne is zeer versnipperd met meer dan 1.200 verschillende ‘climats’ en dat zegt niets over het klimaat, maar alles over de bodem. De wijncultuur in de Bourgogne heeft zich over een periode van tweeduizend jaar ontwikkeld en daarbij is voortdurend geprobeerd om de specifieke kenmerken van een regio (het ‘terroir’) te laten terugkomen in de wijn. Elk climat, ze liggen dicht bij elkaar, heeft een eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van appellaties. Er is een compleet eigen wijncultuur en economisch model ontstaan, dat als voorbeeld dient in de wijnwereld. Domaine Faiveley wordt gezien als een van de grondleggers van de wijn-cultuur in de Bourgogne.
 
Ontwikkelingen binnen Domaine Faiveley
In de laatste vijftien jaar heeft Faiveley twee witte Grand Cru’s aan haar bezit toegevoegd, Bienvenues Bâtard-Montrachet en Bâtard-Montrachet, alsmede twee kleinere wijngaarden in Puligny-Montrachet en een perceel in Les Musigny. Daarnaast lieten Erwan en Eve Faiveley vanaf 2013 de wijnmakerij in Mercurey en in Nuits Saint-Georges renoveren. Er werd geïnvesteerd in nieuwe houten wijnvaten en om de kwetsbare wijnen te ontzien worden deze tijdens de vinificatie niet rondgepompt, maar wordt het verplaatsen van de druiven en de most overgelaten aan de zwaartekracht. Er wordt weleens gezegd dat wijnen uit de Bourgogne en met name de Grand Cru’s duur zijn, maar Eve Faiveley weerlegt dat: ‘De Grand Cru’s zijn erg gewild onder wijnverzamelaars over de hele wereld. Zij zijn bereid elke prijs te betalen voor de flessen die zij willen hebben. De vraag groeit, terwijl de productie de afgelopen vijf jaar is gedaald.’
 
Beste jaargangen van de Bourgogne
Eve Faiveley: ‘De jaren 2018 en 2019 leverden de beste rode Bourgognes van deze eeuw op. Maar ook de oogsten 2016 en 2017 zijn zeer de moeite waard. Met name 2017 was een uitstekend jaar voor witte Bourgognes; heel fris en met intense aroma’s.
 
 
Domaine Faiveley
93 - 95 punten - Robert Parker (oogst 2020)
Aromas of hazelnuts, pear, confit citrus, honeycomb, toasted almonds and fresh bread introduce the 2020 Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru, a full-bodied, rich and muscular wine that's layered and concentrated, girdled by bright acids and concluding with a long, saline finish.
Anderen kochten ook