Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
94 James Suckling
exclusive collection

Prunotto Barolo Bussia 2019

Herkomst: Italië, Piemonte
Druif: Nebbiolo
Vol en rond rood, Paradepaardje, zwarte bessen, kruidig, krachtig
Sprankelend robijn rood van kleur met een granaat rode zweem. In de neus expressieve aroma's van zwarte bessen, frambozen rode kers rozenblaadjes en een lichte hint van teer. De smaak heeft een stevige structuur met zijde zachte tannines en een lange afdronk.
€ 69,50 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Het paradepaardje van Prunotto. De druiven voor deze wijn groeien in het 'amfitheater' voor het wijnhuis in Bussia, Monforte d'Alba. Gericht op het zuiden/zuid-westen ontwikkelt de Nebbiolo druif hier een prachtige complexiteit. Met deze wijn heeft Prunotto het gebruik van 'single vineyard' vermelding op wijnen uit het gebied geïntroduceerd. Dit was in 1961. De passie voor het wijn maken is doorgegeven van Alfredo Prunotto naar Beppe Colla, wijnmaker en vriend van de familie. Het de hulp van Antinori is Prunotto tot een toonaangevend wijnhuis uitgegroeid met hun klassiek gemaakt Barolo's. Puntgave klassieke wijnen uit Piemonte!

Gianluca
Wijnkaartnaam Prunotto Barolo Bussia
Land Italië
Regio Piemonte
Jaargang 2019
Druif Nebbiolo
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Op dronk en nog 8-12 jaar na het oogstjaar te bewaren
Wijn & Spijs De stevige structuur maakt deze wijn de ideale begeleider van onder andere wild en natuurlijk gerechten met truffel, het ‘goud’ uit de regio.
Sluiting Kurk
Smaak Vol en rond rood
Alcohol 13,5%
Piemonte
In het Noordwesten van Italië ten zuiden van Turijn, ligt een van de meest bijzondere streken van Italië; Piemonte. Dit schitterende glooiende landschap is waar de wereldberoemde Barolo en Barbaresco zich perfect thuis voelen. Zij bevinden zich dan ook in het heerlijke gezelschap van truffels, amandel- en hazelnootbomen, de lekkerste kazen en de mooiste pasta’s. Alles gemaakt volgens de slowfood beweging die in dit gebied is ontstaan, maakt dit tot de culinaire hemel op aarde.
 
Prunotto
Op deze bijzondere plek ligt ook de geschiedenis van het wijnhuis Prunotto, die al meer een eeuw terug gaat. Het belangrijkste hoofdstuk begon in 1989 toen de familie Antinori het estate overnam. Met respect voor de lokale druivensoorten en methodes ging de oudste dochter van Piero; Albiera, aan de slag om de kwaliteit van de wijnen nog hoger te krijgen. En dat is gelukt, de afgelopen jaren behoort Prunotto tot de tophuizen uit Piemonte en de oogst 2015 en 2016 zijn daar het mooiste voorbeeld van.
 
Nebbiolo & Barbera
Nebbiolo en Barbera zijn de druiven achter de grote wijnen uit het gebied. Nebbiolo is de druif van de Barolo en Barbaresco en de meest bekende van de twee. Deze druif brengt licht rode wijnen voort, die uitblinken in kracht en complexiteit en een groot bewaarpotentieel hebben. Maar Barbera is aan een opmars bezig, dit komt voornamelijk omdat de wijnmakers de potentie van deze druif nu volop benutten. Heerlijke, fruitige wijnen met veel diepgang zijn het resultaat. En, hoe kan het ook anders, deze wijnen zijn een fenomenale match met al het culinaire moois uit het gebied.
 
Authentiek Piemonte
Door de jaren heen zijn er veel producenten neergestreken in Piemonte, die allemaal een stukje van de lappendeken aan wijngaarden wilden benutten om wijn te maken. Hierdoor zijn er inmiddels enorm veel verschillende stijlen van Barolo. De familie Antinori kiest er echter altijd voor om trouw te blijven aan de originele details van het gebied. Ze werken met traditionele methodes die al eeuwenlang worden gebruikt in het gebied om wijn te maken en voegen hier een flinke dosis kennis en innovatie aan toe. Het allerbelangrijkste is dat de wijn te herleiden is naar zijn herkomst. De wijnen van Prunotto zijn allemaal onmiskenbaar authentiek Piemonte. Elegant, een prachtige complexiteit en een enorm bewaarpotentieel. 
 
Iconische Barolo
Vigna Colonnello is de icoonwijn van Prunotto. Gemaakt van 100% nebbiolo druiven is dit de riserva wijn van Barolo en Barolo Bussia. De druiven komen van een specifieke hectare grond binnen de Bussia wijngaard, de Colonnello wijngaard genoemd. Met oude wijnstokken, een bijzondere bodemsamenstelling en de perfecte ligging werd besloten om van dit stukje wijngaard een aparte wijn te maken, de fantastische Vigna Colonnello. De Barolo Bussia is ook een fantastisch visitekaartje uit het gebied. Deze wijn komt van de gelijknamige amphitheater-wijngaard Bussia. Prunotto was de eerste in het gebied die in 1961 een single vineyard Barolo Bussia produceerde. Naast Barolo’s maakt Prunotto een selectie prachtige andere wijnen, waaronder de eveneens beroemde Barbaresco, een Barbera d’Alba en Barbera d’Asti, Roero Arneis en Moscato d’Asti.
 
Prunotto
94 punten - James Suckling (oogst 2019)
Flowers and dried strawberries with hints of sandalwood and rosewood. Plenty of flowers. Medium body. Very fine and firm tannins. Crunchy and bright. Drinkable but better in three or four years.
Anderen kochten ook