Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
92 James Suckling

Sella & Mosca Vermentino di Gallura Monteoro 2022

Herkomst: Italië, Sardinië
Druif: Vermentino
Licht, fris en fruitig wit, bloesem, zacht, bessen, fruitig
In de geur aanvankelijk veel fruit dat langzaam overgaat in tonen van tuinkruiden, bessen, bloesem en een heel lichte ziltigheid. De smaak is zacht en complex, waarbij de heerlijke vruchtenzuren de wijn heel levendig maken en diepte geven. Een eigenzinnige, bij uitstek mediterrane wijn.
€ 14,95 € 16,95 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

De Vermentino’s uit Gallura zijn zo bijzonder dat ze een eigen DOCG hebben. De Monteoro is een buitengewoon expressieve, frisse witte wijn, afkomstig van de zuidelijke hellingen van de ruim 1.360 m hoge Monte di Limbara. Mount Limbara is een gebergte waar de bodems bestaan uit verbrokkelde granietachtige puin en een heet klimaat heerst, maar met uitstekende temperatuurvariaties tijdens de zomer. In de kelder worden de druiven zacht geperst, licht koud geweekt en vervolgens langdurig gefermenteerd. De resulterende witte wijn is buitengewoon expressief, fris en heerlijk.

S&M 013
Land Italië
Regio Sardinië
Jaargang 2022
Druif Vermentino
Lagering 100% in een roestvrijstalen tank
Temperatuur 10 - 12°C
Bewaarpotentie Op dronk
Wijn & Spijs Als aperitief, bij gegrilde vis of bij koude voorgerechten.
Sluiting Kurk
Smaak Licht, fris en fruitig wit
Alcohol 14,5%

Vakmanschap in de wijngaard
Het eiland Sardinië heeft een eigen, unieke positie, halverwege Italië en Spanje. Ook de wijnen van Sardinië hebben een heel eigen stijl, met een hoofdrol voor druivenrassen als de vermentino en de cannonau. In 1899 besloten ingenieur Sella en advocaat Mosca uit Piemonte om hier een wijnbedrijf te beginnen. Binnen enkele jaren hadden ze een aantal in weilanden in een bloeiende wijngaard omgetoverd en maakten zij van Sella & Mosca de beste en meest gerenommeerde wijnproducent van Sardinië. Die positie heeft het bedrijf nog steeds. Ver weg van andere wijngebieden, waren Sella & Mosca op zichzelf aangewezen en ontwikkelden ze een groot vakmanschap in de wijngaard. Zo waren zij één van de eersten die de Europese wijnstok wisten te enten op Amerikaanse onderstokken. Daarmee leverden ze een belangrijke bijdrage aan het herplanten van de Europese wijngaarden na de Phylloxera-crisis.

 

 

Zeer geschikt klimaat
Het wijngoed van Sella & Mosca, gelegen bij Alghero, in het noordwesten van Sardinië, is 650 ha groot. Het klimaat ter plaatse is zeer geschikt voor wijnbouw: mediterraan, met een flink verschil tussen dag- en nachttemperatuur, een verfrissende wind vanaf zee en tamelijk constante luchtvochtigheid. Het noordelijk deel van het wijngoed heeft een bodem van vulkanische oorsprong; naar het zuiden overwegend kalkhoudende en zandige bodems met een wisselend ijzergehalte. De kelders zijn hypermodern. Sella & Mosca koestert enerzijds de lokale druivenrassen, maar heeft daarnaast een lange ervaring met het verbouwen van internationale rassen.

 

Sella & Mosca
92 punten - James Suckling (oogst 2021)
17 Aug, 2022 – Green apples, lemon sherbet, oregano, sourdough and salted almonds on the nose. Flavorful and fleshy with a medium to full body and a delicious saline edge. Drink now.