Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 637 wijnen
94 Robert Parker
92 James Suckling

Umani Ronchi Plenio Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG Classico Riserva 2021

Herkomst: Italië, Marche
Druif: Verdicchio
Smaakvol en complex wit, Anijs, sappig, zacht, pruimen
Plenio is volle witte wijn gemaakt van de Verdicchio druif. De naam van de wijn komt vanuit het Latijnse ‘Plenum’ en staat voor de karakteristieken van de wijn; rondheid, complexiteit en structuur. In het glas vindt u aroma’s van appels, pruimen, honing, amandelen en een kenmerkende geur van anijs. De wijn sluit af met een lange ziltige afdronk.
€ 22,50 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Vroeger werd deze wijn geproduceerd op een perceel in de wijngaard van Villa Bianchi, maar nu is Plenio het product van wijnstokken die op grotere hoogte worden verbouwd, in een van de gebieden die historisch gezien meer geschikt zijn voor de productie van Verdicchio, nabij het pittoreske dorpje Cupramontana. De naam van de wijn, uit het Latijnse Plenum, is bedoeld om de kenmerken van volheid, complexiteit en structuur aan te duiden
 

Umani Ronchi Wijnmakers
Wijnkaartnaam Umani Ronchi Plenio Verdicchio dei Castelli di Jesi DOCG Classico Riserva
Land Italië
Regio Marche
Jaargang 2021
Druif Verdicchio
Lagering Deels in roestvrijstalen tanks, Deels op eikenhouten vaten
Temperatuur 12 - 14°C
Bewaarpotentie Op dronk
Wijn & Spijs Gevulde pasta, gebraden wit vlees, geroosterde vis.
Sluiting Kurk
Smaak Smaakvol en complex wit
Alcohol 13%
Familiebedrijf
Het verhaal van Umani Ronchi begint in 1957 in Cupramontana, in het hart van Verdicchio Classico. Ondertussen staat nu alweer de 3e generatie aan het roer van dit top familiebedrijf. De constante zoektocht naar de beste gebieden, technieken en vakmanschap hebben het kleine bedrijf van de familie Bianchi-Bernetti in staat gesteld te groeien en tegelijkertijd de authenticiteit en focus op kwaliteit te waarborgen. Van Castelli di Jesi tot Conero en Abruzzo; Umani Ronchi bezit in totaal 210 hectare wijngaarden met o.a. de druiven Verdicchio, Montepulciano en Pecorino. Twaalf wijngaarden, samen goed voor 185 km aan rijen wijnstokken, die strikt volgens de principes van biologische landbouw worden verbouwd! Umani Ronchi produceert vandaag de dag jaarlijks 2,9 miljoen flessen wijn en heeft export over meer dan 40 landen.
 
Toonaangevend wijndomein
Umani Ronchi is een van de meest toonaangevende wijndomeinen in het hart van de Marken en Abruzzen. Diverse wijnen van het domein scoren bij wijnschrijvers als Robert Parkers’ Wine Advocate structureel ruim in de 90 punten en u zult proeven; daar zit geen punt teveel bij! De intens karaktervolle wijnen van met name de inheemse druivenrassen verrassen met een verbluffend goede prijs-/kwaliteitverhouding. 
 
Het vlaggenschip
Sinds 1990 is het Michele Bernetti, die samen met de beroemde Toscaanse oenoloog Giacomo Tachis de wijnen naar de absolute top van de regio heeft gebracht. De icoonwijn van het huis; Pelago, is geïnspireerd op de revolutionaire 'Super Tuscans'. Deze 'Super Marken' verenigt de prachtige tonen van de Bordeaux druivenrassen, Cabernet Sauvignon en Merlot, met de inheemse druiven uit de streek. De wijn wordt enkel gemaakt in de beste oogstjaren.
 
Istituto Grandi Marchi
Sinds 2012 maakt Umani Ronchi deel uit van het prestigieuze Istituto Grande Marchi; een selecte groep van 18 vooruitstrevende familiebedrijven waartoe bijvoorbeeld ook de bekende wijnhuizen Marchese Antinori en Masi Agricola behoren. Deze wijnhuizen uit het topsegment delen dezelfde kernwaarden, strategieën en doelen. Zij brengen gezamenlijk de beste wijnen van Italië wereldwijd onder de aandacht.
 
Abruzzen
Ook in de Abruzzen maakt het wijnhuis prachtige wijnen. Voornamelijk van de Italiaanse druiven Montepulciano en Pecorino. Door deze wijngaarden waait een verkoelde bries, afkomstig van de Adriatische zee. Hierdoor wordt het rijpingsprocess verlengd waardoor de smaken zeer geconcentreerd zijn. Laat u verrassen door de Abruzzen.
Umani Ronchi
94 punten - Robert Parker (oogst 2020)
Compared to the Vecchie Vigne, which is more vertical and direct in character, the Umani Ronchi 2020 Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Riserva Plenio shows a richer and waxier textural character. Partially aged in oak, the wine plays its best cards in terms of mouthfeel with lasting flavors of apricot, Golden Delicious apple and spicy saffron. Fruit is from Cupramontana at 400 meters in elevation and is usually the last parcel harvested each year.
93 punten - James Suckling (oogst 2019)
Aromas of lemon zest, fresh pear, lemongrass and wet stones. It’s medium-bodied with bright acidity and a waxy texture. Flavorful, mineral finish. From organically grown grapes. Drink or hold.
92 punten - Decanter (oogst 2019)
Well-integrated oak, nutty and lightly malic with herbal-toned green fruit aromas. Round and balanced with lively fresh green fruit flavours. Good lingering finish of some delicacy.
92 punten - James Suckling (oogst 2020)
A fine streak of creaminess to the lemony and herbal nose with intriguing minerality. Bright, dry and pure on the medium-bodied palate accentuated by its texture and mineral tautness. Very delicious now, but can hold for a few years, too.
Anderen kochten ook