Smaakgarantie
Beoordeeld met een 9.3
Ruime keuze uit 640 wijnen
https://www.winelist.nl/media/cache/16x9_thumb/media/image/article-overview/75-Chianti-Classico-blogbanner-z-tekst.jpg

Antinori thuis in Chianti Classico

De familie Antinori is wellicht wel de beroemdste wijnfamilie ter wereld en maakt al 26 generaties wijn. De geschiedenis gaat terug tot 19 mei 1385(!), toen Giovanni di Piero Antinori zich inschreef bij het wijnmakersgilde in Florence. Het was in de jaren ’70, in het hart van Italië, dat de jonge Piero Antinori het wijnbedrijf overnam van zijn vader. De Italiaanse wijnwereld was in zware crisis. Wijn bracht weinig op, de kwaliteit was belabberd en technieken achterhaald. Tegelijkertijd zagen zij hoe buurland Frankrijk het zo veel beter deed. Tijdens het reizen door Europa ontwikkelde Piero langzaam een visie om zijn wijnen te verbeteren en zo weer populair te maken. Wat hij toen nog niet kon bedenken, was dat dit jaren later de standaard zou zijn voor het maken van alle wijn uit het Chianti Classico gebied en ver daarbuiten. Voor zijn pioniersrol is hij later meermaals (internationaal) onderscheiden.

Chianti
Het grotere Chianti gebied ligt midden in de Italiaanse regio Toscane en bestrijkt van noord naar zuid zo’n 160 kilometer. Al in 1716 werd er gesproken over het afgebakende ‘Chianti’ maar in 1967 werden de regels voor het maken van wijn in dit gebied officieel vastgelegd.
 
Herkomstbenaming Chianti Classico
De herkomstbenaming voor wijnen uit het gebied is opgebouwd via de piramide van Chianti Classico. Elke stap hoger brengt strengere regels met zich mee. Hoe hoger in de piramide, hoe meer rijpingspotentieel en vaak, hoe eleganter de wijn. Het mooie aan de verschillende appellaties in dit gebied, is dat het vele mogelijkheden biedt, zowel in stijl, drinkmoment en budget. Lees alles over Chianti in onze blog. 
 
Deze actie is reeds gesloten
 
Chianti Blog