Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 601 wijnen
166-Bordeaux-blogbanner-z-tekst.jpg

Bordeaux

Bordeaux is een Franse wijnregio, die voornamelijk bekend staat om zeer kostbare rode kwaliteitswijnen. Deze exclusieve wijnen vertegenwoordigen slechts een klein deel van de totale wijnproductie in Bordeaux. Per jaar worden er ongeveer 800 miljoen flessen geproduceerd, waarvan 70% van mindere kwaliteit zijn en voor goedkope prijzen op de markt worden gebracht. Om een Bordeaux met een uitstekende prijs-kwaliteit te vinden dus een uitdaging zijn. Graag geven wij u daarom een aantal wijnsuggesties waar u ‘veel wijn’ krijgt voor uw geld.
 
Bekijk alle Bordeaux suggesties 
 
Druivensoorten:
Bordeaux wijnen zijn hoofdzakelijk rood, maar ook de witte en zeker de dessertwijnen zijn zeer noemenswaardig. Rode wijnen uit de Bordeaux zijn een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot. De witte wijnen, die een klein deel van de wijnen vertegenwoordigen, worden gemaakt van Sauvignon en Sémillon. Druiven die ook terugkomen in een blend met Muscat voor de dessertwijn. De appellaties Sauternes en Barsac staan bekend om de zoete wijnen van druiven die edele rotting hebben ondergaan.
 
Bordeaux als wijnregio
De Bordeaux bezit in totaal uit 111.000 hectare aan wijngaarden, waarbij men vaak spreekt van de rechter oever en de linker oever. Welke oever nou welke is kunt u herleiden aan de richting waarin de rivier stroomt. De linker en rechter oever hebben duidelijke verschillen, waardoor Bordeaux liefhebbers een bepaalde voorkeur kunnen hebben.
 
De linkeroever
De appellaties Médoc, Haut-Médoc, St.-Estephe, Pauilliac, St.-Julien en Margeaux zijn gelegen op de rechter oever. De bodemsamenstelling heeft hier een hogere concentratie aan gravel, waar de Cabernet Sauvignon uitstekend op gedijt. In dit gebied vindt u dan ook Bordeaux wijnen die gedomineerd worden door Cabernet Sauvignon met de ondersteuning van Merlot en Cabernet Franc.
 
De rechteroever
Op de rechteroever vindt u de prestigieuze appellaties Pomerol en Saint-Emilion. Hier is er meer klei in de bodem aanwezig, een uitstekende bodem voor de druif Merlot. Logischerwijs worden hier de wijnen voor het grootste deel gemaakt van Merlot en aangevuld met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.
 
Nederlandse invloed
In het Bordeaux van nu heeft Nederland een grote voetafdruk achtergelaten.  Aan het einde van de 16e eeuw vroeg de Franse overheid aan Nederland om te assisteren in het project om de moerassen in Frankrijk te draineren, waaronder ook Bordeaux. Kort door de bocht kun u dus stellen dat de prestigieuze appellaties als St.-Julien, Pauilliac, Margeaux, St.-Estephe, niet hadden bestaan zonder de hulp van de Nederlanders. De afbeelding helpt u het Bordeaux van vroeger te schetsen.
 
Bekijk de Bordeaux wijnen
 
 
 
gerelateerde blogs
Banner closapalta flessen

De beste winery van Chili; Lapostolle

Chili is een van de populairste wijnlanden in Nederland en dat komt door de perfecte prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen.

Bestsellers Jaboulet blogbanner z tekst

De Rhône van Paul Jaboulet Aîné

Ontdek de Rhône met wijnen van Paul Jaboulet Aîné

163 Bourgogne alternatieven

Alternatieven voor Bourgogne wijnen

Uitstekende Pinot Noirs & Chardonnays die zich kunnen meten met de wijnen uit de Bourgogne

52 Magische Masi Amarone

Magische Masi Amarone

De huidige president Sandro Boscaini wordt 'mister Amarone' genoemd en heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan deze unieke wijnen!