Smaakgarantie
Vanaf 12 flessen of €100,- is de verzending gratis.
Ruime keuze uit 635 wijnen
93 Inside Bordeaux
93 - 92 James Suckling
94 - 92 Vinous

Maltus Vieux Château Mazerat Saint-Emilion Grand Cru 2021

Herkomst: Frankrijk, Bordeaux
Druif: Merlot, Cabernet Franc
Krachtig en complex rood, Kersen, Pruimen, Zoethout, Espresso, Soepel
Vieux Château Mazerat is gelegen te midden van prestigieuze wijngaarden, omringd door vele Premier Grand Cru Classé A Château's zoals Château Canon en Château Angelus. Net als zijn buren, presenteert Vieux Château Mazerat een indrukwekkende wijn waarin aroma's van kersen, pruimen, mokka, zoethout, kruiden en espresso harmonieus samensmelten.
€ 112,00 | 75cl
Heeft u een vraag? Bel gerust!
088 7120100

Voor Maltus symboliseren Vieux Château Mazerat en Le Dôme de essentie van Ying en Yang. De druivensamenstelling van beide wijnen is omgekeerd: Le Dôme is gemaakt van Cabernet Franc > Merlot, terwijl Vieux Château Mazerat een blend van Merlot > Cabernet Franc heeft. Deze unieke dynamiek wordt ook weerspiegeld in de etiquetten van de wijnen, die elkaars tegenovergestelde zijn. Zo vertellen de wijnen niet alleen een verhaal van contrast, maar vullen ze elkaar ook harmonieus aan.

Dit doet denken aan de bekende Italiaanse iconen Tignanello en Solaia van de Familie Antinori, waarbij de unieke combinatie van druivensoorten een vergelijkbaar verhaal vertelt.

De wijngaard
Vieux Chateau Mazerat wordt omringd door Château Canon aan drie zijden en aan de westkant door Château Angelus. De wijngaard bevindt zich midden in het Premier Grand Cru Classé A-gebied, wat het een uitstekende locatie maakt.

De wijngaard bestaat uit een mix van 35 zeer oude Cabernet Franc wijnstokken en 65 Merlot, die groeien op klei over kalksteen. Om de kwaliteit te waarborgen, is de opbrengst van de wijngaard beperkt tot 30 hectoliter per hectare. De wijnstokken worden zo gesnoeid dat er niet meer dan vier trossen druiven per wijnstok overblijven, halverwege het rijpingsproces. Net als Le D Zo garanderen zij de hoogste kwaliteit. Dit zorgvuldige proces draagt bij aan de unieke karakteristieken van Vieux Chateau Mazerat en resulteert in prachtige wijnen van hoge klasse.

Productie:
De productiemethoden Vieux Château Mazerat zijn hetzelfde als voor de icoon Le Dôme. Allereerst ondergaan de druiven een rigoureuze selectie, waarbij ze eerst tros voor tros en vervolgens druif voor druif worden gecontroleerd. Daarna volgt een koude inweking, een delicate techniek die slechts wordt gebruikt bij topwijnen. De lagere temperaturen zorgen voor een langzame extractie, waardoor het mogelijk is om de extractieniveaus nauwkeurig te controleren en naar het gewenste niveau te reguleren. Na de vergisting ondergaan de druiven een malolactische fermentatie op nieuwe Franse eiken vaten, waarna ze verder rijpen.

Proefnotitie:
De Vieux Château is een opvallende, levendige wijn. Donkere kersen, pruimen, mokka, zoethout, kruiden en espresso vloeien moeiteloos samen in deze blend. Deze wijn onthult een uitstekende balans en soepelheid, zonder enige scherpe randjes. Een serieuze en indrukwekkende indrukwekkende St.Emilion

Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Jaargang 2021
Druif Merlot, Cabernet Franc
Lagering 100% op eikenhouten vaten
Temperatuur 16 - 18°C
Bewaarpotentie Tot minimaal 2050
Wijn & Spijs Stoofschotel, Hazenpeper, Gegrilde entrecote
Sluiting Kurk
Smaak Krachtig en complex rood
Alcohol 13%
Jonathan Maltus
Jonathan Maltus is alles waar hij voor staat en een echte buitenstaander. Alleen zijn achtergrond is al uniek in de wijnwereld van Bordeaux. Geboren in Nigeria en opgegroeid in Engeland met een geschiedenis in de petroleum industrie gaat deze wijnmaker tegen alle tradities in. Het is dan ook geen verassing dat hij een van de hoofrolspelers was in de Garagiste beweging in de 90e jaren.
Jonathan kan omschreven worden als gedreven individu met een vastberaden doel voor ogen. Gedurende zijn jaren in Bordeaux heeft hij zich toegelegd op het creëren van de meest verfijnde wijnen uit de regio. Hoewel hij een wijnmaker is, onderscheidt Jonathan zich van zijn collega's door zijn diepe passie voor muziek en zijn liefde voor gitaren. Deze onconventionele combinatie maakt hem uniek. Sinds 1994 heeft hij verschillende estates opgebouwd; Le Dôme (St. Emilion, Bordeaux), Château Teyssier (St. Emilion, Bordeaux) en later nog een estate in Napa Valley; World’s End.
 
Saint Emilion
Saint Emilion ligt aan de rechteroever van de Garonne. Op deze rechteroever bevinden zich talrijke kleine wijnhuizen met gemiddeld 5 hectare aan wijngaarden. Hier wordt voornamelijk Merlot verbouwd, aangezien deze druif uitstekend gedijt op de koele, kleiachtige bodems. Daarnaast zijn er ook aanplantingen van Cabernet Franc en een zeer kleine hoeveelheid Cabernet Sauvignon.
 
Saint Emilion heeft twee verschillende appellaties: Saint-Emilion A.O.C. en Saint-Emilion Grand Cru A.O.C. Beide appellaties omvatten hetzelfde gebied en staan alleen de productie van rode wijn toe onder deze classificaties. Echter, Saint Emilion Grand Cru heeft striktere regels. Zo is de maximale opbrengst per hectare lager, wat resulteert in een betere kwaliteit van de druiven met een hogere concentratie van aroma's. Bovendien moeten de wijnen van Saint Emilion Grand Cru minimaal 20 maanden rijpen, terwijl dit voor de generieke appellatie slechts 6 maanden is. Vrijwel alle wijnen van Maltus zijn geclassificeerd als Saint Emilion Grand Cru A.O.C.
 
Garagiste-beweging
De Garagiste-beweging is een informele term die wordt gebruikt voor een kleine groep wijnmakers die wijn produceerden in beperkte hoeveelheden en die zich onderscheidden van de reguliere Bordeauxwijnen. Deze wijnen werden met een toen nog ongebruikelijke precisie in de wijngaard gemaakt en met opzettelijk lage opbrengsten van de wijnranken om de concentratie aan aroma’s in de wijn zo hoog mogelijk te houden. Dit resulteerde in een beperkt aantal flessen per productie.
Het wijnmaakproces werd eveneens tot in detail beheerst, waarbij de wijnen meestal 15-18 maanden mochten rijpen op nieuwe houten vaten. De wijnen waren voornamelijk Merlot-gedomineerd en hadden een rijke, rijpe stijl, waardoor ze minder tijd nodig hadden om te rijpen in vergelijking met gebruikelijke Bordeauxwijnen. Een bekend voorbeeld van deze beweging is Le Pin van Pomerol, waarop velen volgden, waaronder Château Valandraud, La Mondette en ook Jonathan Maltus met Le Dôme.
 
Van Garagiste naar ‘Terroiriste’
In de jaren 90 speelde Jonathan een prominente rol binnen de 'Garagiste'-beweging. Deze kleine groep prestigieuze wijnmakers weerlegde het idee dat je een eeuwenoud kasteel nodig had om in Bordeaux geschiedenis te schrijven.
Hiermee werd bewezen dat een juist terroir onmisbaar was voor uitmuntende wijnen. Jonathan's filosofie draait daarom om 'single-vineyard' wijnen: kleine, unieke batches die het ware karakter van het terroir waar ze vandaan komen, uitdrukten. Met de hulp van oenologen zoals Neil Whyte, Gilles Pauquet (bekend van Château Cheval Blanc), Thomas Duclos (nam het stokje over van Michel rolland op Château Troplong Mondot) en wijnbouwer Olivier Darcy(voorheen Technisch directeur bij Château de Candale en Château Fonplégade), heeft hij jarenlang hard gewerkt en zijn laarzen vuil gemaakt. Samen geloven ze nu met Le Dôme dat het echte geheim van het recept diep geworteld is in de aarde.
 
Le Dôme
Le Dôme is de belichaming van de gehele filosofie van Jonathan Maltus: combineer passie, vaardigheid en vooruitstrevendheid en maak een statement dat zelfs de meest geharde perspectieven kan uitdagen.
De wijngaard van Le Dôme is een absoluut pareltje, omringt door de wijngaarden van Château Angélus & Château Canon, wijngaarden met de status St. Emilion Premier Grand Cru Classé. Le Dôme is voor 80% beplant met Cabernet Franc en 20% Merlot. De jaarlijkse productie bedraagt ongeveer 750 kisten, en de eerste jaargang was in 1996. Nu, 20 jaar later, wordt Le Dôme beschouwd als een van de absolute topwijnen van de appellatie.
Na het openen van zijn nieuwe wijnmakerij, gelegen op de prestigieuze wijngaard van Le Dôme, heeft Jonathan nu als volgend doel om Le Dôme voor te dragen voor een hogere status binnen de classificatie van Saint-Emilion. Deze ambitieuze stap is gezien de locatie van de wijngaard, de kwaliteit van de wijn en het wijnhuis zeker niet onrealistisch. Met deze gedurfde zet hoopt Jonathan erkenning te krijgen voor zijn uitzonderlijke wijnproductie. Als u op zoek bent naar een veelbelovende investering, zijn de wijnen van Le Dôme - Le Dôme & Vieux Château Mazerat - zeker aan te bevelen.
 
Château Teyssier
Bij het overnemen van het verwaarloosde Château in 1994 bezat Jonathan Maltus aanvankelijk 5 hectare aan wijngaarden. Sindsdien heeft het wijnhuis aanzienlijke uitbreiding doorgemaakt en beheert het momenteel meer dan 60 hectare, wat uniek is in de regio St. Emilion, waar het gemiddelde Château slechts 5 hectare aan wijngaarden bezit. qDeze uitgebreide wijngaard van 60 hectare wordt ingezet voor het produceren van vijf verschillende wijnen, onderverdeeld in twee categorieën: Single Vineyard wijnen en Château wijnen.
 
De Single Vineyard wijnen worden gecreëerd van specifieke percelen en zijn geïnspireerd door de Bourgondische benadering van wijnmaken. Hier ligt de focus op het volledig tot uitdrukking brengen van het unieke terroir, zodat elke wijn een karakter heeft dat nauw verbonden is met de specifieke locatie waar de druiven groeien. Onder deze categorie vallen Le Nardian, Le Carré en Les Astéries.
 
In tegenstelling tot de Single Vineyard wijnen volgen de Château wijnen de Bordolese traditie van het blenden van verschillende percelen en druivenrassen. Deze harmonieuze aanpak streeft ernaar een uitgebalanceerd en compleet resultaat te bereiken door de kenmerken van verschillende druiven en wijngaarden te combineren. Hierdoor ontstaat een wijn die de diversiteit van het landgoed weerspiegelt en een harmonieuze blend biedt van verschillende smaken en aroma's. Onder de Château wijnen vallen Château Teyssier en Château Laforge.
 
World’s End
Naast zijn wijndomeinen in Bordeaux heeft Jonathan ook de stap gezet in de nieuwe wereld. In 2008 begon dit napa avontuur met als duidelijk doel: het uitdagen van tradities door de Franse wijnmaakstijl naar de nieuwe wereld te brengen. Wat oorspronkelijk als een samenwerking begon, evolueerde in 2017 naar een sterke behoefte van Jonathan Maltus om zelf de volledige controle over het wijnmaken te nemen, om zo de kwaliteit en precisie te verbeteren. Naast zijn wijnliefhebber is Jonathan muziekliefhebber. Elke wijn dankt zijn oorsprong en inspiratie aan een favoriet rock and roll nummer uit Jonathans jeugd, van Jimi Hendrix tot Bob Marley en Led Zeppelin. En elk nummer heeft een ander ritme dat de diversiteit van Napa's iconische terroir benadrukt.
 
93 punten - Inside Bordeaux (oogst 2021)
93 - 92 punten - James Suckling (oogst 2021)
94 - 92 punten - Vinous (oogst 2021)