Primeur Paul Jaboulet Hermitage 2016

Paul Jaboulet’s Hermitage La Chapelle is een van de iconische wijnen van de beroemdste heuvel in het Rhônedal: De Hermitage.

Topscores van Engelse én Amerikaanse wijncritici
De oogst 2016 scoort zowel bij de Britse wijnjournalisten als bij de Amerikaanse wijnpers heel goed en dat is uniek. De Engelsen richten zich meer op elegantie en finesse, de Amerikanen op volheid en kracht. Kortom, het perfecte oogstjaar! En dat voor een fractie van de prijs van Bordeaux of Bourgogne met gelijkende scores.

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
De grote wijnen van de Rhône vallei hebben wereldwijde faam en scoren traditioneel uitstekend bij de wijncritici. Denk hierbij aan de topgebieden in het noorden van de vallei als Hermitage, Côte Rotie, Saint Joseph en Crozes-Hermitage. Daarbij is zeker het vermelden waard dat de prijs-kwaliteit uitstekend is, zeker als we dit vergelijken met de prijzen van Cru's uit Bordeaux, top Bourgogne, Super Tuscans en de beste wijnen uit de Nieuwe Wereld.

Biologisch
Paul Jaboulet werkt vanaf 2008 in al zijn eigen wijngaarden volledig biologisch en is vanaf deze oogst ook gecertificeerd. De overgang naar biologisch duurt altijd vele jaren, maar vanaf 2016 is het dus ook officieel.

Ultieme bewaarwijn
De Hermitage wijnen worden uitsluitend van Syrah gemaakt en zijn de perfecte wijnen om te laten rijpen in uw kelder of klimaatkast. Zo behoren de topoogsten als 1961, 1978 en 1990 tot de beste wijnen ooit gemaakt. Helaas ook met dito prijzen: de 1961 Hermitage La Chapelle is nog te koop in Engeland voor €12.500 en dat voor een half flesje!

Hermitage La Chapelle 2016
De 2016 wordt vergeleken met de allerbeste oogsten in de Noord-Rhône zoals 1961, 1972, 1983, 1990 en 2015. Dit zijn stuk voor stuk legendes geworden en de verwachting is dat de 2016 ook in dit rijtje geplaatst gaat worden met een Parker score van 96 punten en 20/20 (!) 'Finest expression of this vineyard I've ever seen' van Matthew Jukes (UK) voor de topwijn Hermitage La Chapelle. Ook Vinous geeft met 96-98 punten aan dat deze wijn tot de wereldtop behoort. 
Verpakt in fraaie bewaarkist per 6 flessen.

Schaarse grootformaten
Uniek is dat wij enkele grote flessen hebben kunnen bemachtigen. Zeer beperkte oplage.Scores:
Robert Parker: 96 punten 
Matthew Dukes: 20/20 punten 
Vinous: 96-98 punten 
James Suckling: 97-98 punten
Decanter: 98 punten:" Lovely brightness of fruit, combined with freshness and lift on the palate alongside superfine tannins and lovely shape. This really has everything and all in harmony - good focus and lift, perfect acid balance, and great length." Wow! A great La Chapelle in the making.
Drinken vanaf 2022 en te bewaren tot 2040.


Hermitage La Maison Bleue 2016
De voormalige Petit la Chapelle is nu een nieuwe Hermitage wijn geworden: La Maison Bleue. De reden voor Paul Jaboulet om deze wijn een eigen naam te geven, is dat deze van een ander stuk van de Hermitage heuvel komt en hierdoor zijn eigen identiteit heeft verkregen. Deze wijn zal eerder op dronk zijn dan zijn grote broer La Chapelle, maar is nog steeds een wijn van formaat en een stuk voordeliger!
Verpakt in fraaie bewaarkist per 6 flessen.

Scores:
James Suckling: 94-95 punten 
Vinous: 94-96 punten 
Decanter: 95 punten en Gold
Robert Parker: 93 punten 
Drinken vanaf 2021 en te bewaren tot 2030.

Domaine de Thalabert 2016
Onze favoriet als het om prijs-kwaliteit gaat. De grootste 'oude stokken Syrah' wijngaard ter wereld en een voorbeeld voor iedereen die Syrah/Shiraz maakt in de wereld. Veel wijnmakers uit Chili, Italië, Zuid-Afrika en Australië komen hier kijken hoe je Syrah maakt. Een geweldige Crozes-Hermitage met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Kan 10-15 jaar verder rijpen tot een ultieme, rijke en gulle wijn.

Scores:
Robert Parker: 93 punten
Vinous: 92-94 punten 
James Suckling: 92-93 punten 
Drinken vanaf 2021 en te bewaren tot 2030.

Mijn tips:
Koop 1 of 2 kistjes La Chapelle voor de komende 30 jaar, hier zult u ongelofelijk veel plezier aan beleven met uw familie en vrienden. Dit is de laatste kans om zo'n icoonwijn voor deze prijs te bemachtigen. La Maison Blue is een voortreffelijke wijn om vaker van te genieten, is eerder op dronk dan La Chapelle, maar heeft ook zeker de grandeur van de icoonwijn.
Domaine de Thalabert is mijn favoriete syrah onder de 40 euro, gelaagd, mooi rijpingspotentieel en elegant. Perfecte match met wild of stevige gerechten. Van twee of vier doosjes zult u geen spijt krijgen de komende 10 jaar.


Met klinkende groet,

Christian Griffioen