Guado al Tasso 2018

Piero Antinori is persoonlijk verantwoordelijk voor de ontdekking en evolutie van het wijngebied Bolgheri. Hij was betrokken bij de wijnprojecten Sassicaia en Ornellaia in de jaren ’60 en '70, voor hij in de jaren tachtig zijn eigen estate stichtte in Bolgheri: Tenuta Guado Al Tasso. Hier wordt onder andere de gelijknamige cru gemaakt.


Bolgheri DOC
Guado al Tasso ligt in het kleine, maar zeer prestigieuze Bolgheri DOC. In het noordelijke gedeelte van Maremma op zo’n honderd kilometer ten zuidwesten van Florence. Er zijn slechts 30 producenten in het gebied, die zich toeleggen op de Bordeaux druiven zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Petit Verdot. Van deze 30 producenten zijn er drie toonaangevend: Tenuta San Guido (van Sassicaia), Tenuta Ornellaia en Guado al Tasso. Deze krijgen de hoogste scores en zijn wereldberoemd. Helaas wordt er weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog.

Antinori in Bolgheri
De naam Antinori is dan ook echt verbonden aan dit luxueuze wijngebied aan de Toscaanse kust. De vader van Piero kreeg dit landgoed in handen toen hij trouwde met Carlotta della Gherardesca; haar familie had dit gebied (10.000 hectare) sinds 1800 in bezit. Alle top estates in Bolgheri vinden hun oorsprong bij de familie Antinori. De zus van Carlotta, Clarice trouwde met Markies Mario Incisa della Rocchetta en het landgoed werd in twee stukken verdeeld: Tenuta San Guido (van Sassicaia) en Tenuta Guado al Tasso. Later kreeg de broer van Piero, Ludovico, een stuk van Tenuta San Guido in handen en stichtte met hulp van Piero het andere beroemde estate: Tenuta Ornellaia.

De historie van Guado al Tasso
Guado al Tasso werd voor het eerst geproduceerd in 1990, maar al vanaf de jaren zestig was Piero zeer betrokken bij het gebied, hij maakte destijds de wijn Sassicaia bij zijn neef. Met al die kennis en kunde stichtte hij zijn eigen domein, plantte de juiste druivensoorten (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en wachtte tot de druivenstokken oud genoeg waren om de kwaliteit te kunnen leveren voor topwijnen die de naam Antinori mogen dragen.

Het domein, 1000 hectare groot, strekt zich uit van de kust tot de heuvels, waar de wijngaarden worden verbouwd op rotsachtige en licht kalkrijke bodems. De wijngaarden worden omcirkeld door glooiende heuvels, lokaal ook wel het ‘Bolgheri Amfitheater’ genoemd. De naam Guado al Tasso is ontleend aan de dassen die leven in de vele beken die door het landgoed stromen.


De voordeligste icoonwijn van Bolgheri
Samen met Sassicaia, Ornellaia en Masseto vormt Guado al Tasso de top van het gebied. En als we dan naar de prijs kijken, is dit zeker de beste koop! Helaas wordt er erg weinig van gemaakt en is de vraag zeer hoog. Profiteer daarom nu nog van deze zeer aantrekkelijke prijzen van Guado al Tasso.De wijnen van Guado al Tasso
Naast de beroemde gelijknamige topwijn worden er op het Tenuta Guado al Tasso ook andere mooie wijnen gemaakt. Allemaal van topkwaliteit en zeer kenmerkend voor het gebied. Wij bieden nu de laatste flessen van de oogsten aan voor een zeer scherpe prijs; de topwijnen zijn zeer schaars en zullen direct na de inschrijving uitverkocht zijn. Daarnaast presenteren we met trots een aantal oude jaargangen Guado al Tasso. De ideale manier om nu te ervaren hoe geweldig deze wijn zijn verschillende leeftijden doorstaat. 

Guado al Tasso Superiore 2018
Dé wijn van het estate wordt gemaakt in een kleine oplage zodat Antinori alleen het allerbeste kan selecteren voor deze wijn.
Guado al Tasso heeft een intense, robijnrode kleur. Aroma’s van vanille en leer, in combinatie met tonen van pruimen, blauwe bessen en hints van mediterrane kruiden. Een intens mondgevoel met tannines die de wijn karakter geven. In de afdronk tonen van cassis, zwarte bessen en zoethout. Guado al Tasso zal zich geweldig ontwikkelen en onze verwachting is dat deze wijn de komende tijd flink duurder gaat worden vanwege de grote aandacht en kleine productie.
2018: James Suckling: 96 punten
2017: James Suckling: 97 punten:
“Lovely depth of fruit with an intensity and beauty. Full-bodied, focused and pure.”
Prijs: € 125,- op intekening € 110,- per fles
Guado al Tasso Matarocchio 2016
De Guado al Tasso Matarocchio is de meest schaarse Antinori wijn; er is bijna geen fles van te krijgen. De Cabernet Franc stokken op het estate zijn nu bijna 30 jaar oud en Antinori had al snel door dat deze druif fantastische wijnen kan produceren in Bolgheri. Na enkele oogsten die enkel voor privé gebruik werden gemaakt, werd na aandringen van de pers en partners in 2007 de eerste oogst in zeer kleine aantallen verkocht op het estate. Matarocchio wordt alleen geproduceerd in de beste jaren.
Robert Parker: 97 punten
Prijs: € 499,- op intekening € 450,- per fles.
Slechts 2 kistjes van 3 flessen.Guado al Tasso Cont'Ugo Merlot 2018
Bolgheri is bekend om zijn topwijnen van internationale (Franse) druivenrassen, waaronder Merlot. Denk bijvoorbeeld aan de duurste wijn van Bolgheri: Masseto. De Cont’Ugo is een elegante Merlot vol zacht fruit en smeltende tannines, al jong erg lekker, maar ook tot zeker 10 jaar na de oogst te bewaren. Zeer beperkt beschikbaar.
James Suckling: 91 punten 
Prijs: € 39,50 op intekening € 35,- per flesGuado al Tasso Il Bruciato 2019
Il Bruciato heeft de allure van de icoonwijn, maar is toegankelijker en betaalbaarder. Een geweldig lekkere rode wijn met veel rood fruit, licht kruidig en geeft aromatische hints van eikenhout. Een genot om te drinken, en met een lange volle afdronk. De favoriet van vele wijnschrijvers (en van ons) als het om prijs-kwaliteit gaat!


Robert Parker:
“It doesn't try to be anything other than it is: Delicious.”
James Suckling: 93 punten (2018, de nieuwe oogst 2019 heeft nog geen rating)
Prijs: € 24,95 op intekening € 22,50 per fles
Guado al Tasso Vermentino 2019
U waant zich direct aan de Toscaanse kust als u deze wijn drinkt. In de geur intense, elegante en delicate fruitaroma’s zoals citrus, abrikoos en gele perzik, naast wat aromatische kruiden die passen bij de Vermentino. Een volle harmonieuze smaak met een frisse lange afdronk.

Robert Parker over de 2018: (de nieuwe oogst 2019 heeft nog geen rating)
"This terrific, easy-drinking white wine is versatile and bright. The 2018 Bolgheri Vermentino shows the green papaya and lime aromas that are characteristic of the grape, along with salty mineral notes that recall the beach-front vineyards of Bolgheri. The finish is snappy and cooling."
88+ punten
Prijs: € 19,95 op intekening € 17,95 per flesScalabrone Bolghieri Rosato 2020
Naast de collectie iconische rode wijnen en een knisperend frisse Vermentino, maakt Guado al Tasso deze luxueuze rosé; Scalabrone. Perfecte rosé voor de eerste lentedagen, en heerlijk in combinatie met lichte gerechten. Deze Italiaanse doet menig Provence rosé verbleken.
Prijs: € 18,95 op intekening € 16,95 per flesOns advies
De nieuwe jaargang Guado al Tasso Superiore 2018 is wederom een collector's item. Daarnaast bieden we de unieke kans om de laatste flessen Matarocchio, de icoonwijn van dit estate te bemachtigen. Schaf een doosje Cont’ugo Merlot aan voor de speciale momenten. De luxe rosé Scalabrone kan alvast in de koelkast voor die eerste warme dagen en enkele doosjes Il Bruciato en Vermentino zijn er om vaker van te genieten.