Voorinschrijving Paul Jaboulet Cru's 2017

Paul Jaboulet’s Hermitage La Chapelle is een van de iconische wijnen van de beroemdste heuvel in het Rhônedal: De Hermitage.

Top oogst 2017
De oogst 2017 is het derde top oogstjaar op rij voor de Noord-Rhône en scoort geweldig goed bij Robert Parker (98 punten) en Jeb Dunnuck (Rhône specialist, 99 punten) en James Suckling (98 punten).

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
De grote wijnen van de Rhône vallei hebben wereldwijde faam en scoren traditioneel uitstekend bij de wijncritici. Denk hierbij aan de topgebieden in het noorden van de vallei als Hermitage, Saint Joseph, Crozes-Hermitage en Condrieu. Daarbij is zeker het vermelden waard dat de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend is, zeker als we dit vergelijken met de prijzen van Cru's uit Bordeaux, top Bourgogne, Super Tuscans en de beste wijnen uit de Nieuwe Wereld. 

Biologisch en Biodynamisch
Paul Jaboulet werkt vanaf 2008 in al zijn eigen wijngaarden volledig biologisch en Biodynamisch en is vanaf de oogst 2016 ook gecertificeerd. Met de overgang naar volledig biologisch werken zijn ook de waarderingen van de wijnschrijvers nog verder toegenomen. Toeval? Wij denken van niet. 

De icoon: Hermitage La Chapelle 2017
De 2017 is het derde oogstjaar op rij wat zich schaart tussen de iconische oogstjaren in de Noord-Rhône zoals 1961, 1972, 1983, 1990, 2015 en 2016. Dit zijn stuk voor stuk legendes geworden. Jeb Dunnuck, dé Rhonekenner bij uitstek, over de 2017: "Sexy style, impossible to resist". James Suckling is ook zeer enthousiast: "The icon is in dangerously seductive form".

Zeer beperkt: slechts tien kisten van zes flessen beschikbaar.


Scores:
Robert Parker: 98 punten
Jeb Dunnuck: 99 punten
James Suckling: 98 punten
Drinken vanaf 2023 en te bewaren tot 2042. 


Hermitage La Maison Bleue 2017
Vernoemd naar het kleine stenen huisje met blauwe luiken welke midden in de Hermitage wijngaard staat: La Maison Bleue. 40-60 jaar oude Syrah stokken zorgen voor topkwaliteit druiven voor deze wijn. La Maison Bleue zal eerder op dronk zijn dan zijn grote broer La Chapelle, maar is nog steeds een wijn van wereldklasse en een stuk voordeliger! Robert Parker: 'This should be a real beauty when it's released'

UITVERKOCHT


Scores:
Robert Parker: 95 punten
Jeb Dunnuck: 94 punten
James Suckling: 94 punten
Drinken vanaf 2022 en te bewaren tot 2030.


Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2017
Onze favoriet als het om prijs-kwaliteit gaat. De grootste 'oude stokken Syrah' wijngaard ter wereld en een voorbeeld voor iedereen die Syrah/Shiraz maakt in de wereld. Veel wijnmakers uit Chili, Italië, Zuid-Afrika en Australië komen hier kijken hoe je Syrah maakt. Een geweldige Crozes-Hermitage met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Kan 10-15 jaar verder rijpen tot een ultieme, rijke en gulle wijn.
Jeb Dunnuck: "It's a rocking wine I'd be thrilled to drink".

Beperkt beschikbaar: twintig dozen van zes flessen.


Scores:
Robert Parker: 92 punten
Jeb Dunnuck: 94-96 punten
James Suckling: 92 punten
Drinken vanaf 2022 en te bewaren tot 2032. 

Crozes Hermitage Blanc Mule Blanche 2018 
Dat er ook witte wijn gemaakt wordt in de appelation Crozes-Hermitage is niet heel bekend, het is ook maar een klein percentage, maar wel van grote klasse. De typische witte Rhône druiven Roussanne (50%) en Marsanne (50%) staan aan de basis van deze fraaie wijn. De wijn wordt gelagerd in houten vaten (15% nieuw) en in 'concreet eggs'. Deze betonnen eieren zorgen voor een zeer elegante en optimale expressie van de wijn. Robert Parker: "It's a beauty, with a silky texture and a long mouthwatering finish"


Scores:
Robert Parker: 94 punten (oogst 2017. 2018 nog niet geoordeeld) 
Jeb Dunnuck: 94 punten (oogst 2018)
Drinken vanaf 2021 en te bewaren tot 2035.


Condrieu 'Les Cassines' 2017 
De piepkleine appellation Condrieu in het noorden van de Rhône is befaamd om zijn grote witte wijnen gemaakt van Viognier. Paul Jaboulet maakt er deze grootse wijn met een delicaat bouquet met tropisch fruit, zoals perzik, mango en ananas, naast wat florale tonen. De smaak is rijk, breed en elegant en heeft een frisse afdronk.


Scores: 
James Suckling: 94 punten (oogst 2016)
Drinken vanaf 2021 en te bewaren tot 2027. 


Tip: De rode wijnen hebben nog enkele jaren nodig om tot volwassendom te komen, enkele jaren geduld wordt zeker beloond. De witte wijnen zijn nu al heerlijk en kunnen nog enkele jaren doorrijpen.