João Portugal Ramos

Ontdek wijnland Portugal
Iedereen die op vakantie is geweest in dit schitterende land, kent zijn Marques de Borba wijnen van de wijnkaarten in de restaurants. João Portugal Ramos heeft talloze awards in ontvangst mogen nemen voor zijn vernieuwende en duurzame aanpak voor de productie van zijn wijnen. Wijnland Portugal is nu ook in opkomst in Nederland. De eigen druivensoorten, unieke gebieden, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de inzetbaarheid bij wijn-spijs combinaties maken dat Portugese wijnen steeds populairder worden.


Dé wijnmaker van Portugal
João Portugal Ramos is dé wijnmaker Portugal. Hij wordt door de New York Times naast legendes als Piero Antinori en Emile Peynaud gezet. Robert Parker vergelijkt zijn invloed op de Portugese wijnbouw met die van Michel Rolland voor Frankrijk en Riccardo Cotarella voor Italië. De afgelopen decennia bracht hij moderne technologieën naar Portugal, onderzocht hij de invloed van lage opbrengsten op de kwaliteit van wijn en ook de invloed van verschillende houtsoorten op de Portugese druivensoorten.


Alentejo, Douro  en Vinho Verde
In 1990 besloot Ramos zijn eigen project Vila Santa in de Alentejo te starten. Sindsdien zijn wijnhuizen uit de Douro-vallei en Vinho Verde toegevoegd. Tientallen nationale en internationale prijzen getuigen van zijn succesvolle werk.


Iconische wijnen
Met een unieke serie wijnen laat João Portugal Ramos zien dat zijn wijnen zich kunnen meten met de beste wijnen ter wereld. Deze wijnen worden in zeer kleine oplages gemaakt en wij hebben een allocatie kunnen bedingen.


Marquês de Borba Reserva 2017
Alentejo
35% Aragonez, 30% Alicante Bouschet, 20% Trincadeira and 15% Cabernet Sauvignon


De icoonwijn van Joao Portugal Ramos wordt alleen in de beste jaren geproduceerd. 2017 is zo’n jaar. Ongelofelijk dikke, overweldigende wijn. Bijzonder is dat de wijn nu al lekker is om te drinken, maar ook zeker 20 jaar kan worden opgelegd.
Zoals de lokale wijn en gastronomie expert Manuel Gonçalves da Silva het zei:
makes you want to drink it, but it deserves being kept”Normaal € 69,50 nu € 59,50 op inschrijving.
94 punten Robert Parker
Verpakt in fraaie kistjes van 3 flessen.


Vinha S. Lázaro 2017
Alentejo
100% Touriga Nacional


De tweede oogst van deze top Single Vineyard van JP Ramos. Er worden slechts 6000 flessen gemaakt. Touriga Nacional lijkt op Cabernet Sauvignon qua smaak, veel bessenfruit en kracht. De druif waar ook de Port zijn reputatie aan te danken heeft. JP Ramos maakt hier een prachtige elegante en toch krachtige rode wijn, Robert Parker vat het goed samen: “well crafted, refined and elegant. Classy and expressive”


92 punten Robert Parker
Normaal € 42,50 nu € 37,50 op inschrijving.
Verpakt in fraaie kistjes van 3 flessen.


Duorum Reserve Old Vines 2017
DOC Douro
Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Souzão


Dit is de topwijn van JP Ramos uit de Douro, samen met zijn Vriend en bekende portmaker José Maria Soares Franco, maakt hij hier prachtige wijnen en ports. Zijn ‘Old Vines’ reserve is letterlijk zeer oud: gemaakt van een terraswijngaard met 100 (!) jaar oude stokken. In alles een grote en stevige wijn. Rijp rood fruit, dikke tranen in het glas en smeltende tannines. 18 maanden gerijpt op nieuwe vaten. Nu nog erg jong, maar de komende 10 jaar een heerlijke wijn om in de kelder te hebben.

93 punten Wine Enthusiast.
Normaal € 47,50 nu € 42,50 op inschrijving.
Verpakt in fraaie kistjes van 3 flessen.


Best of show: Alvarinho Vinho Verde 2019
Vele wijndrinkers kennen dit gebied in het noorden van Portugal vanwege de frisse en lichte witte wijnen. JP Ramos zag de potentie van dit gebied en wil aan de wereld laten zien dat er geweldige wijnen gemaakt kunnen worden. Daarin is hij geslaagd: 90 punten van Robert Parker en best of show Vinho Verde bij Mundus Vini.


In deze koele grensregio worden erg fraaie en elegante Alvarinho's geproduceerd en zo ook deze heerlijke wijn. Zeer expressieve neus van citroen en bloemen. Een fraaie mineralige smaak en hints van tropisch fruit. Perfect met fruit-de-mer of andere frisse vis gerechten.90 punten - Robert Parker
Gold & Best of Show- Mundus Vini
Van € 17,95 voor € 14,95


Marques de Borba
Zijn bekendste wijnen zijn de Marques de Borba tinto en branco, in duizenden restaurants in Portugal te vinden en een benchmark voor Portugese wijnen. Perfecte prijs-kwaliteit en altijd een goede keuze. Of zoals Robert Parker het zegt: No matter what, you can’t go wrong at the price point.”


Marques de Borba Tinto 2019
Alentejo DOC, Portugal
Alicante Bouschet, Aragonez, Merlot, Petit Verdot, Touriga Nacional, Trincadeira


Deze tinto is een stevige rode wijn, met een aangenaam zachte afdronk. Rijp rood fruit aangevuld met zachte tonen van vanille verkregen door een rijping van 6 maanden op Frans en Amerikaans eikenhout. Heerlijk bij mediterraanse gerechten en als avondwijn.


 89 punten Robert Parker (oogst 2019)
8,5 De Grote Hamersma (oogst 2018)
Van € 10,95 voor € 8,95

Marques de Borba Branco 2019
Alentejo DOC, Portugal
Antao Vaz, Arinto, Viognier


Deze branco is een heerlijk frisse en toch gelaagde witte wijn uit Alentejo. Vol wit fruit van abrikozen en perziken wordt gecomplementeerd met een frisse citrus afdronk. Verrukkelijk als aperitief en bij witte vis of schelpdieren.90 punten James Suckling
89 punten Robert Parker
Van €10,95 voor € 8,95


Mijn tips:
Ontdek wijnland Portugal met de wijnen van Joao Portugal Ramos. Zijn icoonwijnen zijn een aanwinst voor elke wijncollectie, de Alvarinho is voor liefhebbers van goede Chablis en de Marques de Borba serie zijn wijnen met een geweldige prijs-kwaliteit verhouding.


Deze wijnen zijn beschikbaar op voorinschrijving en zullen eind maart geleverd worden.


Inschrijven kan tot maandag 8 maart 2021.