Tignanello 2018: 96 punten en zeer schaars


Tignanello is de allereerste Super Tuscan. Al in 1970 produceerde Piero Antinori de eerste oogst. Als 'tafelwijn' veroverde Tignanello de (wijn)wereld. Nog steeds is het een van de bekendste en meest geliefde Italiaanse wijnen. Maar wat is het geheim?Matige reputatie Chianti
In de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw was het zeer gebruikelijk en conform de regels van de DOCG Chianti Classico om witte druiven (Trebbiano) toe te voegen aan de rode wijnen. Piero Antinori en zijn trouwe wijnmaker Renzo Cotarella wilden een veel betere wijn maken. Echter moesten ze daarvoor een aantal dingen radicaal anders doen en langzaam ontstond het idee voor Tignanello.

Single Vineyard, Cabernet Sauvignon en geen witte druiven
Zo laat Tignanello zich samenvatten. Tegenwoordig is dit volstrekt normaal, maar in de jaren ‘70 zorgde dit voor een revolutie in Toscane. Piero Antinori vond op zijn estate Tignanello, in het hart van Chianti Classico, het ideale terroir voor de Toscaanse Sangiovese én de Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Hij maakte een blend van 80% Sangiovese en 20% Cabernet Sauvigon en liet deze rijpen op kleine eikenhouten barriques. Geheel tegen de regels van de DOCG Chianti Classico maakte hij met dit recept een geweldige wijn: Tignanello.

Eerste Super Tuscan
De naam 'Super Tuscan' wordt nu te pas en te onpas gebruikt voor wijnen die naast Sangiovese ook een deel Cabernet Sauvignon of Merlot bevatten. Maar deze eretitel werd voor het eerst toegekend aan Tignanello door een Amerikaanse wijnjournalist. Want, hoe noem je een wijn die buiten de DOCG regels viel, als Vino di Tavola op de markt werd gebracht, maar wel veel beter en kostbaarder was? 

Alleen in de beste jaren
Sinds 1982 is de blend nagenoeg hetzelfde, naast Cabernet Sauvignon (15%) werd ook Cabernet Franc (5%) toegevoegd. Tignanello wordt alleen in de beste jaren geproduceerd en is niet gemaakt in 1972, 1973,1974, 1976, 1984, 1992, en 2002. De nummer 8 notering van de wijn in de Wine Spectator Top 100 in 2017 geeft aan dat de wijn nog altijd tot de absolute top van Italië behoort. Daarnaast is Tignanello volgens dezelfde Wine Spectator wereldwijd de wijn die het meeste voorkomt op wijnkaarten van toprestaurants. Piero Antinori is de pionier van deze ontwikkelingen en zijn iconische Tignanello groeit tot op de dag van vandaag nog altijd in populariteit.

Tignanello 2018
"My best Tignanello ever" aldus Renzo Cotarella, wijnmaker en CEO van Antinori. Hij is zeer te spreken over de elegantie en de balans van de oogst 2018. Hierdoor is de wijn in zijn jeugd al heerlijk en zal hij heel mooi rijpen.


Ook James Suckling is zeer enthousiast over Tignanello 2018 en gaf de wijn maar liefst 96 punten!


"This is so aromatic with flowers, such as cherry blossoms and roses, together with currants and blackberries. A medium-bodied Tignanello with very fine tannins and depth. Racy and very, very long finish. Pure and refined. Lots of blue fruit. Tight at the end, but showing a sophisticated and reserved style. Very refined. Drinkable now, but will age nicely. 
96 punten - James Suckling


Zeer beperkte allocatie 
Tignanello is altijd schaars en er is een grote wereldwijde vraag naar deze icoonwijn. Wij krijgen als directe relatie van Antinori elk jaar een allocatie, echter deze 2018 is kleiner dan normaal, waardoor wij helaas ook minder krijgen. Onze verwachting is dat deze wijn direct na deze primeurverkoop uitverkocht zal zijn. 


Limited edition in kist
Een klein gedeelte van onze allocatie ontvangen wij in een prachtige Limited Edition houten kist. Perfect om te rijpen in uw kelder. U kunt aangeven indien u deze wenst te ontvangen.Tignanello 2018
James Suckling: 96 puntenMarchese Antinori Chianti Classico Riserva 2018
Deze 'adellijke' Chianti Classico Riserva is ook afkomstig van het beroemde Tenuta Tignanello. Dit beroemde estate ligt in het hart van de Chianti Classico en deze wijn is een ode aan de historie van Antinori en Tenuta Tignanello. De wijn draagt de naam van de Markies zelf op het etiket, dus u bent er van verzekerd dat alleen het allerbeste in de fles komt. 

James Suckling: 92 punten 
"This is very lively and energetic with fine tannins and a long, focused finish. Aromatic and bright with berries, plums and flowers. Medium body. with savory acidity and a long finish. 90% sangiovese with some cabernet and merlot. Drink now."
Robert Parker: 93 punten (jaargang 2017)

Limited edition in kist
Ook van de Marchese Antinori Riserva ontvangen wij een klein gedeelte  in een prachtige Limited Edition houten kist. Perfect om te rijpen in uw kelder. U kunt aangeven indien u deze wenst te ontvangen. 


Speciale intekenprijs: € 34,50 per fles (normaal €39,50)

Mijn tips
Reageer snel op deze intekening, want Tignanello is een van de meest populaire icoonwijnen ter wereld. Schrijf ook zeker in op Marchese Antinori Riserva van Tenuta Tignanello om u te verzekeren van beide wijnen.


UPDATE: de inschrijving is gesloten, neem contact met ons op via het onderstaande formulier indien u interesse heeft in Tignanello.